Biserica Ortodoxa Romana i-a pomenit astazi pe eroii Revolutiei Romane din Decembrie 1989.

Astazi, 22 decembrie 2003, s-au implinit 14 ani de cand a avut loc Revolutia Romana din Decembrie 1989. In intreaga tara s-au savirsit slujbe de pomenire a celor care s-au jertfit in Decembrie 1989.

O asemenea slujba de pomenire a avut loc si la Catedrala Mitropolitana din Iasi. Slujba de pomenire a fost oficiata de un sobor de preoti si diaconi in frunte cu Inalt Prea Sfintitul Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei. La aceasta pomenire a eroilor Revolutiei din Decembrie 1989 au participat conducerile Judetului si ale Municipalitatii Iasi, precum si reprezentanti ai Corpului Teritorial 10 Armata.

In cuvantul de invatatura rostit la sfarsitul Parastasului, Inalt Prea Sfintitul Parinte Mitropolit Daniel al Moldovei si Bucovinei s-a referit la insemnatatea zilei de 22 decembrie, subliniind ca prin curajul celor care s-au jertfit la Revolutia din Decembrie 1989, romanii si-au recistigat un drept fundamental: libertatea: ‘Aceasta zi de 22 decembrie este o zi plina de semnificatii pentru ca prin jertfa eroilor Revolutiei din Decembrie 1989, noi am primit libertatea de a fi in traditia noastra romaneasca care este in primul rand traditie crestina. Este semnificativ faptul ca acesti tineri care s-au jertfit aveau in buzunar niste biletele pe care scria: ‘Murim ca sa fim liberi!’, adica este vorba de poporul pentru care vei s-au jertfit. Libertatea aceasta a fost puternic legata de credinta unor tineri care, desi nu au facut niciodata Religia in scoala, ci dimpotriva li se preda in scolile oficiale de stat ateismul, spunandu-li-se ca nu exista Dumnezeu, prin lucrarea misionara a familiilor crestine, a parohiilor si a manastirilor au crescut in credinta. Acesti tineri au surprins Europa intreaga si lumea intreaga prin faptul ca se rugau si prin faptul ca spuneau: ‘Cu noi este Dumnezeu!’.’

Comentarii Facebook


Știri recente