Biserica Ortodoxa Romana considera avortul si eutanasia pacate grele neacceptate de invataturile crestine

Biserica Ortodoxa Romana considera avortul si eutanasia pacate grele neacceptate de invataturile crestine, potrivit documentelor finale, redactate de Comisia nationala de bioetica, si aprobate de Sfantul Sinod, ale carui lucrari s-au desfasurat in zilele de perioada 5 si 6 iulie. PS Ciprian Campineanul, episcop vicar patriarhal si coordonatorul Comisiei Nationale de Bioetica a BOR ne-a oferit amanunte:

‘Se stie ca Biserica Ortodoxa in special, intotodeauna a avut o pozitie potrivnica fata de aceste doua probleme care sunt doua pacate grave impotriva vietii care este darul sacru al lui Dumnezeu. In fata avalansei de intrebari pe care le presupune bioetica acum in epoca contemporana a trebuit ca biserica sa se pronunte si oficial, adica sa elaboreze niste documente oficiale din care sa se inspire orice cititor, nu nunai preotul ci orice crestin. Si oricine poate sa-si dea seama ca cele doua probleme, eutanasia si avortul nu pot fi acceptate nu nuami de catre orice religie ci nici de logica umana, pentru ca omul stie sigur ca nu detine darul vietii de la sine insusi ci de la Dumnzeu.’

PS Ciprian Campineanul ne-a precizat ca cele doua rapoarte cu privire la avort si eutanasie, documente aprobate de Sfantul Sinod al BOR, au fost intocmite din doua perspective: religioasa si medicala:

‘La nivelul Sfantului Sinod, au format o comisie cenatrala formata din cate doi reprezentanti ai celor patru comisii locale de bioetica, din patru orase mari universitare, Bucuresti, Iasi, Cluj si Timisoara. Aceste comisii la randul lor sunt formate din profesori de teologie, preoti si specialisti medici in domeniu care lucreaza impreuna si abordeaza problemele de bioetica din ambele perspective: din perspectiva moralei crestine dar si din perspectiva medicala. Ceea ce s-a redacatat de fiecare data la nivelul comusiilor locale au fost revazute, studiate si sintetizate intr-un document final de catre comisia centrala de bioetica de la Bucuresti. Pana acum, aceasta comisie s-a pronuntat in final asupra problemei transpalantului de organe anul trecut, si Sfantul Sinod a aprobat si celelalte doua documente finala referitoare la eutanasie si avort.’

BOR considera, de asemenea, drept necesara amplificarea eforturilor de educare a omului contemporan asupra scopului sexualitatii umane si a sensului vietii pentru a se evita comiterea acestor pacate grave.

Comentarii Facebook


Știri recente