Biserica Ortodoxă Română cinstește astăzi pe sfinții Mărturisitori Ardeleni

Biserica Ortodoxă îi cinstește astăzi, 21 octombrie, pe sfinții Mărturisitori Ardeleni: Cuvioșii Mărturisitori Visarion și Sofronie, Sfântul Mucenic Nicolae Oprea și Sfinții preoți Mărturisitori Ioan și Moise Măcinic, trăitori în veacul al XVIII-lea.

Părintele Acad. Mircea Păcurariu din Sibiu a făcut o prezentare pe scurt a vieții acestor sfinți, după cum ne informează reintregirea.ro:

„Sfântul Visarion a fost monah, se pare de origine vlahă, deci un vlah din Bosnia de astăzi, care după ce a călătorit prin Țara Sfântă, pe la Ierusalim, pe la Muntele Athos a ajuns la Karlowitz, iar de acolo a fost trimis de patriarhul sârbilor aici în Transilvania pentru a predica împotriva uniației. Însoțit de câțiva credincioși din Banat el înaintează spre Centrul Transilvaniei, pe Valea Mureșului, predică pretutindeni la Săliște și în alte părți. Dar undeva între Sibiu și Săliște a fost arestat și după arestare i s-a făcut un lung interogatoriu din care cunoaștem câteva date biografice, așa cum le-am prezentat. Dus apoi în fioroasa temniță de la Kufstein din Munții Tirolului, unde se crede că a și murit ca sfânt mărturisitor pentru Ortodoxie”.

„Călugărul Sofronie de Cioara a luptat pentru apărarea Ortodoxiei ceva mai târziu prin 1759 – 1761, când a condus o adevărată răscoală populară împotriva autorităților habsburgice, dar în același timp și împotriva Episcopiei Unite de la Blaj care patrona această acțiune de dezbinare a Bisericii Românești.

El era originar din județul Alba de la Cioara sau Săliștea, a fost preot de mir. După ce a rămas văduv și-a făcut un schit în hotarul satului Cioara, care a fost distrus de autorități, fapt care l-a determinat să pornească această acțiune populară care a durat aproape doi ani. A ținut și un mare sobor, o mare adunare de preoți și credincioși la Alba Iulia, care a luat o serie de măsuri în vederea unei viitoare organizări a Bisericii Ortodoxe, pentru că trebuie să spunem că, după 1701, Biserica Ortodoxă Română din Transilvania n-a mai avut nici un cârmuitor sufletesc, nici un ierarh. După ce a avut o întâlnire cu generalul Nicolaus Adolf Bucow, comandantul trupelor imperiale din Transilvania, cel care a distrus mănăstirile ortodoxe, el s-a retras în Țara Românească, unde a murit la o dată pe care nu o cunoaștem, fie la mănăstirea Vieroși, fie la Mănăstirea Robaia. Pentru acțiunile sale el este trecut de Sfântul Sinod al BOR în rândul sfinților”.

„Sfântul Oprea Miclăuș din Săliștea Sibiului a făcut mai multe călătorii la Viena pentru ca să ceară împărătesei Maria Tereza drepturi pe seama credincioșilor transilvăneni. A făcut mai multe asemenea călătorii, dar în 1752 a fost arestat la Viena și aruncat și el în închisoarea de la Cușteni, unde a murit tot așa ca sfânt mărturisitor pentru ortodoxie”.

Sfântul Mucenic Preotul Moise Măcinic – „În 1992 Sfântul Sinod al Bisericii noastre a hotărât să mai fie canonizați doi preoți de mir. Și anume Moise Măcinic din satul Sibiel, care l-a însoțit pe Oprea Miclăuș în călătoriile sale la Viena și care a fost arestat odată cu el și-a pierdut și el viața la o dată pe care nu o cunoaștem, tot în închisoarea de la Kufstein”.

Sfântul Mucenic Preotul Ioan din Galeș – „Și în sfârșit cel de-al cincilea tot preot de mir, este Ioan din Galeș, un sat contopit astăzi cu orașul Săliște, care a preluat conducerea acțiunilor revendicative ortodoxe și românești prin anii 1756 – 1757 și care a cutreierat mai multe sate strângând semnături prin care credincioșii ardeleni cereau ca să li se acorde și lor drepturi, să se acorde în primul rând libertate pentru credința ortodoxă. A fost arestat și el și dus pe teritoriul Austriei de astăzi. Se pare că el a murit într-o închisoare la Gratz pentru că mult mai târziu după 24 de ani de detenție a fost vizitat acolo de niște negustori brașoveni, ajunși la Gratz în afaceri comerciale și care au auzit că în închisoarea de acolo zace de mult timp un preot ortodox. Au avut o lungă și interesantă convorbire cu el, le-a mărturisit că suferă pentru Hristos și pentru credința ortodoxă de 24 de ani, dar nimeni nu-l va clinti în convingerile sale. Și iată și în forma aceasta avem încă un martir pentru apărarea ortodoxiei transilvane”.

Comentarii Facebook


Știri recente