‘Biserica Ortodoxa Romana asteapta la masa dialogului reprezentantii Bisericii Greco-Catolice din Romania.’, a precizat IPS Andrei.

‘Biserica Ortodoxa Romana asteapta la masa dialogului reprezentantii Bisericii Greco-Catolice din Romania, dar caracterizeaza drept absurda continuarea discutiilor in conditiile in care Biserica Greco-Catolica nu inceteaza actiunile in Justitie pentru retrocedarea unor lacasuri de cult.’, a declarat miercuri, 3 noiembrie 2004, Inalt Prea Sfintitul Andrei – Arhiepiscop Ortodox de Alba Iulia.

Inalt Prea Sfintitul Parinte Arhiepiscop Andrei a spus ca cea de a noua intalnire dintre reprezentantii

celor doua Biserici, programata a avea loc la Cluj-Napoca, a fost amanata deoarece

reprezentantii Bisericii Greco-Catolice din Romania au dorit sa se prezinte doar cu revendicari de natura materiala.

‘Biserica Ortodoxa Romana a venit cu propunerea ca discutiile sa fie si de natura spirituala si de

conlucrare.’, a mai spus Inalt Prea Sfintitul Andrei, afirmand ca actualele discutii, strict de

natura patrimoniala, ‘nu merg la mantuirea sufletului’. De asemenea, Arhiepiscopul Ortodox de Alba-Iulia a subliniat ca nimeni nu contesta faptul ca ‘suprimarea Bisericii Greco-Catolice din Romania s-a facut dur, in perioada comunista, dar tot dur s-a facut si Unirea unei parti a romanilor ortodocsi din Transilvania, in anul 1700, cu Biserica

Catolica’.

In conditiile in care marea majoritate a descendentilor greco-catolicilor au optat, dupa anul 1989, pentru Biserica Ortodoxa ‘este absolut nedrept sa se revendice intreg patrimoniul initial’ – a precizat Inalt Prea Sfintitul Andrei – adaugand ca o solutie mai buna este impartirea proportionala a bunurilor, in raport cu numarul persoanelor care apartin celor doua culte.

Prea Sfintitul Vincentiu Ploiesteanul – Episcop vicar patriarhal a declarat, la randul sau, la Palatul Patriarhiei din Bucuresti, ca: ‘Se manipuleaza un mare neadevar in privinta bunurilor care au apartinut Bisericii Greco-Catolice, afirmandu-se ca aceste bunuri au fost confiscate de statul comunist.’. Prea Sfintitul Vincentiu a mai precizat ca Decretul din anul 1948 mentioneaza exceptarea de la expropiere a bisericilor si caselor parohiale, care raman in proprietatea comunitatilor.

Comentarii Facebook


Știri recente