Biserica Ortodoxa Romana aniverseaza 120 de ani de la recunoasterea Autocefaliei si 80 de ani de la ridicarea la treapta de Patriarhat

Anul acesta, Biserica Ortodoxa Romana aniverseaza doua evenimente deosebite din istoria sa bimilenara: 120 de ani de la recunoasterea Autocefaliei (1885) si 80 de ani de la ridicarea la treapta de Patriarhat (1925).

Sambata, 5 martie 2005, intre orele 10.00-12.00, in Aula Palatului Patriarhiei, in prezenta Sanctitatii Sale Bartolomeu – Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului, sub presedintia Prea Fericitului Parinte Patriarh Teoctist al Romaniei, are loc sesiunea solemna a Adunarii Nationale Bisericesti a Bisericii Ortodoxe Romane dedicata aniversarii celor doua repere sacre din Istoriei Ortodoxiei Romanesti.

Semnificatia celor doua momente aniversare va fi reliefata de Inalt Prea Sfintitul Daniel – Mitropolitul Moldovei si Bucovinei in conferinta cu titlul ‘Recunostinta si Innoire’.

Vor sustine alocutiuni Sanctitatea Sa Bartolomeu I – Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului, Excelenta Sa Domnul Traian Basescu – Presedintele Romaniei, Domnul Nicolae Vacaroiu – Presedintele Senatului, Inalt Prea Sfintitul Ioan Robu – Arhiepiscop si Mitropolit de Bucuresti al Bisericii Romano-Catolice, Eminenta Sa Chrisoph Klein – Episcop al Bisericii Lutherane din Romania, Domnul Eugen Simion – Presedintele Academiei Romane.

Vor mai participa Majestatea Sa Mihai I de Romania si familia regala, membri ai Guvernului Romaniei, alti reprezentanti ai autoritatilor centrale si locale, personalitati ale vietii academice, universitare si ale vietii publice romanesti, membri ai Corpului Diplomatic acreditat la Bucuresti, reprezentanti ai altor culte, o delegatie a Diocezei de Milano condusa de Excelenta sa Francesco Coccopalmerio – Episcop auxiliar de Milano, reprezentanti ai comunitatilor ortodoxe romanesti din jurul granitelor tarii si Diaspora.

Cu acest prilej, vor fi lansate volumul si placheta aniversara, editate de Patriarhia Romana, si va fi vernisata expozitia organizata cu prilejul aniversarii a 120 de ani de la recunoasterea Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Romane (1885) si 80 de ani de la ridicarea ei la treapta de Patriarhat (1925).

Duminica, 6 martie, incepand cu orele 09.30, la Biserica ‘Sfantul Spiridon’ din Bucuresti, Sanctitatea Sa Bartolomeu I – Patriarhul Ecumenic de Constantinopol si Prea Fericitul Parinte Teoctist – Patriarhul Romaniei, inconjurati de un impresionant sobor de arhierei greci si romani, vor oficia Sfanta Liturghie solemna.

Cu acest prilej va fi proclamat Actul Sinodal si Patriarhal la aniversarea a 120 de ani de la recunoasterea Autocefaliei si a 80 de ani de la ridicarea la treapta de Patriarhat a Bisericii Ortodoxe Romane.

NOTA:

Autocefalie inseamna libertatea deplina in organizarea si administrarea problemelor interne, fara nici un amestec sau control al vreunei autoritati bisericesti din afara.

La 25 aprilie 1885, Patriarhul Ecumenic Ioachim al IV-lea a trimis Mitropolitului Calinic Miclescu, in calitate de presedinte al Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, Tomosul de Autocefalie prin care ‘cu bucurie sufleteasca binecuvinteaza Biserica Ortodoxa Romana, recunoscandu-o autocefala intru toate de sine ocarmuita’. Tot acum, Patriarhul Ecumenic Ioachim al IV-lea a comunicat printr-o scrisoare enciclica tuturor Bisericilor Ortodoxe Autocefale surori, adica Patriarhiilor Alexandriei, Antiohiei si Ierusalimului, precum si Bisericilor Rusa, Greaca, Sarba si Arhiepiscopiei Ciprului recunoasterea Autocefaliei acordate Bisericii Ortodoxe Romane.

Patriarhatul reprezinta suprema treapta ierarhica la care poate fi ridicat Intaistatatorul Bisericii si titlul cel mai de cinste care i se poate acorda acestuia, potrivit pravilei canonice si traditiei consfintite in lumea crestin ortodoxa.

Dupa, intemeierea statului unitar roman, 1918, Biserica Ortodoxa Romana s-a dezvoltat ca o Biserica puternica si dinamica, a doua ca marime si pondere in randul Bisericilor Ortodoxe Surori, astfel incat ridicarea ei la treapta de patriarhie a devenit o necesitate pe masura autoritatii si prestigiului ei in lumea ortodoxa.

La 4 februarie 1925, Sfantul Sinod a hotarat in unanimitate ?infiintarea pentru Biserica Ortodoxa Autocefala Romana a demnitatii de patriarh si ridicarea scaunului mitropolitan al Ungrovlahiei la demnitatea de Patriarhie. Guvernul si Parlamentul Romaniei au ratificat aceasta hotarare prin legea votata in Senatul si Adunarea Deputatilor si promulgata prin decretul regal din 23 februarie 1925 si data publicitatii in Monitorul Oficial nr. 44/25 februarie 1925.

La 4 mai 1925 s-a aprobat Legea organica si Statului Bisericii Ortodoxe Romane prin care se uniformiza organizarea ei unitara.

Patriarhia ecumenica, prin tomosul patriarhal nr. 1579 din 30 iulie 1925, a recunoscut infiintarea Patriarhiei Romane pretuind si intelegand hotararea preaiubitei si preacinstitei sale fiica si sora in Hristos, Preasfanta Biserica a Romaniei?.

La 29 octombrie 1925, prin decretul regal 2964, mitropolitul primat Miron Cristea a fost confirmat in scaunul de patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane. Investirea si intronizarea primului patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane a avut loc la 1 noiembrie 1925. BIROUL DE PRESA AL PATRIARHIEI ROMANE

Comentarii Facebook


Știri recente