Biserica Ortodoxa Romana accepta transplantul de organe.

Biserica Ortodoxa Romana a formulat, ieri, in cadrul lucrarilor Sfantului Sinod, un punct de vedere oficial cu privire la transplantul de organe, preotii acceptand aceasta practica doar in conditiile in care sunt respectate anumite principii etice, morale si medicale.

Potrivit Deciziei de ieri a Sfantului Sinod, Biserica Ortodoxa Romana binecuvanteaza orice practica medicala pentru reducerea suferintei, prin urmare si transplantul, daca este efectuat cu respect fata de primitor si de donator (fie el viu sau mort); ‘Trupul omenesc neinsufletit trebuie sa aiba parte de tot respectul nostru.’, se arata in Comunicatul de Presa al Patriarhiei Romane.

Biserica cere tuturor sa priveasca transplantul ca pe o pratica medicala menita inlaturarii suferintei membrilor ei si nu ca pe una care sa alimenteze ideea autonomiei vietii fizice si a eternizarii acesteia, in detrimentul credintei in viata eterna (adevarata viata) si neglijandu-se pregatirea pentru aceasta. Pentru ca vede in donatorul de organe un om capabil sa se autojertfeasca, Biserica socoteste ca acesta trebuie sa implineasca gestul sau de bunavoie, din dragoste fata de aproapele sau, in urma unei informari corecte si a unui consimtamant liber si independent de orice influenta straina de constiinta sa. Aceleasi exigente trebuie implinite si de rudele celui decedat, responsabile de trupul acestuia si dispuse sa ofere pentru transplant anumite organe ale defunctului.

Biserica se opune, insa, oricarei tranzactii cu organe umane si oricarei exploatari a starilor de criza si a vulnerabilitatii potentialilor donatori, determinata de lipsa de libertate psihica sau fizica ori de penuria sociala.

In privinta declararii mortii reale (parasirea trupului de catre suflet, identificata cu moartea cerebrala legal declarata), Biserica cere sa fie respectate exact criteriile de diagnosticare a acestei stari.

Comentarii Facebook


Știri recente