Biserica Ortodoxă prăznuiește pe Sfântul Niceta de Remesiana

Biserica Ortodoxă l-a sărbătorit astăzi, 24 iunie, și pe Sfântul Niceta de Remesiana. Născut în localitatea Remesiana (în Serbia de astăzi), pe la anul 338, Sfântul Niceta și-a desfășurat activitatea în spațiul daco-romanilor de pe ambele maluri ale Dunării. Sfântul Niceta de Remasiana s-a remarcat prin rodnica sa lucrare misionară, prin scrierile și imnele sale.

Mai multe amănunte a oferit pentru Radio TRINITAS, părintele profesor Ionuț Moldoveanu, de la Facultatea de Teologie „Justinian Patriarhul” din București: „Putem spune cu siguranță că este un sfânt daco-roman, un sfânt cunoscător de limbă latină care a trăit spre sfârșitul secolului al IV-lea. Unele surse indică faptul că ar fi păstorit în episcopia de la Bella Palank, Serbia actuală, lângă Niș, între anii 366 – 414. Anul 414 este și anul morții sale. Era unul dintre foarte bine cunoscuții contemporanilor săi. A trăit în epoca în care au activat Sfinții Capadocieni, a fost cunoscut și de către Părinții occidentali – Paulin de Nolla care i-a fost prieten îi închină niște imnuri având astfel posibilitatea să culegem știri despre viața Sfântului Niceta de Remesiana. De la el avem imnul „Te Deum Laudamus” care stă la baza Te Deum-urilor de astăzi, rugăciunilor de mulțumire de astăzi.”

„Sfântul Niceta de Remesiana este un mare teolog al secolului al IV-lea, mare misionar în spațiul balcanic și dunărean, un mare mărturisitor al Crezului de la Niceea și Constantinopol, dar și un mare comentator al Crezului Apostolic. Lucrarea lui esențială este ‘Catehismul în șase cărți’ care nu face altceva decât să explice catehumenilor Crezul sau Simbolul de Credință Apostolic”, a spus Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop Vicar patriarhal, informează TRINITAS TV.

Comentarii Facebook


Știri recente