Numita in popor si Sfanta Maria Mare, aceasta sarbatoare este asezata in amintirea zilei in care Sfanta Fecioara Maria a trecut la cele vesnice. Dupa o traditie veche, Sfanta Fecioara a fost ridicata cu trupul la cer, la trei zile dupa adormirea ei. Despre semnificatiile sarbatorii de maine ne-a vorbit PS Epifanie, Episcopul Buzaului si Vrancei: ‘Traditia spune ca, la adormirea Maicii Domnului, in chip minunat, au fost adusi, pe nori, toti Sf. Apostoli, carora li s-a adaugat Sf. Ap. Pavel, care au insotit trupul adormit al Maicii Domnului si l-au pus in mormant, in Gradina Ghetsimani. Dupa trei zile, cand a venit si Sf. Ap. Toma, care a cerut sa vada mormantul, ca si in cazul Mantuitorului, s-a aflat mormantul gol. Trupul Maicii Domnului a fost mutat, in chip tainic, la cer, prin harul lui Dumnezeu. De aceea, biruinta asupra firii, triumful asupra mortii si preamarirea Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu sunt atat de minunat redate in troparul Adormirii: ‘Intru nastere fecioria ai pazit, intru adormire lumea nu o ai parasit, de Dumnezeu Nascatoare. Mutatu-te-ai la Viata, fiind Maica Vietii si, cu rugaciunile tale, izbavesti din moarte sufletele noastre’. De asemenea, PS Episcop Epifanie a subliniat necesitatea cinstirii Sfintei Fecioare Maria, Maica lui Dumnezeu: ‘Daca oamenii sunt datori sa-si cinsteasca mama dupa trup, cu atat mai mult, noi crestinii, se cuvine a cinsti pe Maica Dumnezeului nostru. Iisus recapituleaza pe toti oamenii, ca atare Sf. Fecioara Maria este Maica tuturor. Ea este Mama acestei omenitati, care s-a unit cu Dumnezeu in Iisus. Cine nu cinsteste pe Mama lui Iisus, nu cinsteste nici pe El. Cine nu cinsteste pe Mireasa lui Dumnezeu, nu cinsteste nici pe Dumnezeu. Pentru noi, crestinii, este o datorie fundamentala s-o preamarim in rugaciunile si in slujbele noastre, cu cantarea: ‘Bucura-te, Mireasa, pururea fecioara’! Sarbatoarea de maine este unul din cele patru praznice inchinate Sfintei Fecioare Maria, alaturi de: Nasterea Maicii Domnului (8 Septembrie), Intrarea in biserica (21 Noiembrie) si Buna Vestire (25 Martie).
Sănătate pentru sate: 90 de persoane din localitatea prahoveană Fântânele au primit consultaţii gratuite
O nouă acţiune a campaniei „Sănătate pentru sate” a avut loc sâmbătă în localitatea Fântânele din judeţul Prahova. Nouăzeci de localnici au fost consultaţi gratuit de medici specialiști în diabet și boli de nutriție, cardiologie,…
Moaștele Sfântului Ioan Botezătorul ajung la Urziceni
Credincioșii din Urziceni pot aduce cinstire moaștelor Sfântului Ioan Botezătorul în Catedrala „Sfinții Împărați Constantin și Elena”, la finalul acestei săptămâni. Sfintele moaște ajung joi după-amiază, la ora 15.30. „Preoți, credincioși și copii purtând flori…
161 de ani de la trecerea în veşnicie a Mitropolitului Sofronie Miclescu
Mitropolitul Sofronie Miclescu trecea în veşnicie în urmă cu 161 de ani. El este cunoscut ca sprijinitor al Unirii Principatelor Române. Profil biografic A fost tuns în monahism la Secu (1818), apoi trecut la Neamț,…
Ziua Internaţională a Muzeelor | Peste 270 de muzee şi colecţii muzeale, în Patriarhia Română
Ziua internaţională a muzeelor este celebrată în fiecare an în ziua de 18 mai. Ziua a fost stabilită în 1977 de Consiliul Internaţional al Muzeelor având ca obiectiv promovarea şi aducerea la cunoştinţa publicului a…
Episcopul Canadei: Biserica ne oferă cea mai cuprinzătoare și autentică viziune despre lume și despre oameni
Preasfințitul Părinte Ioan Casian a oficiat duminică Sfânta Liturghie la parohia românească din Alberta. „Biserica ne amintește întotdeauna că ea oferă cea mai largă și autentică viziune despre lume și om, pentru că ea vorbește…