Aceasta sarbatoare aminteste de ziua in care, dupa traditie, Sfintii Parinti Ioachim si Ana au adus pe fiica lor, Maria, la templu, potrivit fagaduintei facute inaintea lui Dumnezeu. In varsta de trei ani, Fecioara Maria va ramane la Templu pana la 14 sau 15 ani. Cinstirea Maicii Domnului in cultul public al Bisericii s-a manifestat prin sarbatori sau zile anumite din cursul anului bisericesc, consacrate pomenirii si cinstirii ei deosebite. Gradul superior de cinstire acordata Maicii Domnului se vede si din numarul mare al sarbatorilor inchinate amintirii si supravenerarii ei. Pe cand sfintii ceilalti sunt sarbatoriti o singura data pe an, Sfanta Fecioara Maria este sarbatorita, in chip special, de mai multe ori in cursul anului bisericesc, prin sarbatori inchinate ei. Despre semnificatiile sarbatorii de maine ne-a vorbit parintele David Pestroiu, lector la Facultatea de Teologie Ortodoxa ‘Patriarhul Iustinian’ din Bucuresti: ‘Prin intrarea Maicii Domnului in Biserica, Maica Domnului devine si Maica Bisericii. Ea este cea care este aleasa sa-L nasca in chip minunat pe Mantuitorul lumii. Acest praznic al intrarii in Biserica al Maicii Domnului este pentru noi crestinii un prilej deosebit de a ne aminti si noi, la randul nostru, ca asa cum Maica Domnului a intrat cu multa credinta in templu, adusa de parintii ei, Ioachim si Ana, asa si noi avem datoria sa ne indreptam pasii catre Sf. Biserica si sa ramanem alaturi de ea si de slujitorii ei, dupa modelul pe care Maica Domnului ni-l arata. Ea a ramas vreme de 12 ani, dar noi avem datoria sa ramanem atata vreme cat clopotele ne cheama si cand bisericile isi deschid usile pentru a ne ruga impreuna cu ceilalti crestini si a intra sub protectia Maicii Domnului, sub cinstitul sau omofor, sub mijlocirile pe care ea le face pentru intregul neam omenesc’.
Hram la prima capelă a românilor din Viena: Popasul Sf. Ioan cel Nou a rodit peste timp noi biserici
Popasul moaștelor Sf. Ioan cel Nou de la Suceava la Viena, în perioada Primului Război Mondial, a rodit peste timp noi biserici românești, a remarcat Părintele Emanuel Nuțu sâmbătă, la hramul capelei istorice a românilor…
Ministrul Afacerilor Externe al Serbiei a vizitat biserica ctitorită de un prinț sârb în jud. Ialomița
Excelența Sa Nikola Selaković, Ministrul Afacerilor Externe al Republicii Serbia, a vizitat duminică Biserica „Înălțarea Domnului” din Manasia, județul Ialomița. Sfântul lăcaș este ctitoria principelui sârb Efrem Obrenovici (1790 – 1856), fratele mai mic al…
Militarii covăsneni au urcat cu Tricolorul la Crucea de pe Caraiman înainte de a-l arbora la Sfântu Gheorghe
Militarii din județul Covasna au organizat vineri o expediție care a dus Tricolorul la Crucea Eroilor de pe Vârful Caraiman. Duminică, de Ziua Drapelului, același steag a fost binecuvântat și arborat în centrul municipiului Sfântu…
Arhim. Zaharia Zaharou, unul dintre cei mai profunzi trăitori contemporani ai Ortodoxiei, a conferențiat la Deva
Arhimandritul Zaharia Zaharou, duhovnicul Mănăstirii „Sfântul Ioan Botezătorul” din Essex, Marea Britanie, și unul dintre cei mai profunzi trăitori și mărturisitori contemporani ai Ortodoxiei, a conferențiat duminică la Deva. Evenimentul a avut loc în Sala…
Miercurea Ciuc: Episcopul Andrei a sfințit Drapelul Național în prezența Ministrului Apărării
Preasfințitul Părinte Andrei a binecuvântat duminică, la Miercurea Ciuc, Drapelul Național, în prezența oficialităților centrale și locale și a numeroși români veniți la ceremonie în costume populare. Din partea guvernului a participat Ministrul Apărării, Vasile…