Biserica Ortodoxa praznuieste astazi Soborul Sfantului Ioan Botezatorul si Inainte Mergatorul Domnului.

Prin ‘sobor’ se intelege adunarea poporului in biserica, la cintarea si slavirea lui Dumnezeu, intru cinstea si lauda marelui Ioan, Inainte Mergatorul si Botezatorul Celui ce se praznuieste.

Desi ultimul prooroc al Vechiului Testament, particularitatea misiunii profetice a Sfantului Ioan a constat in aceea ca el a fost Inainte Mergatorul Mantuitorului Iisus Hristos pe care L-a botezat la apa Iordanului.

De asemenea, Sfantul Ioan Botezatorul a vestit oamenilor ca Mantuitorul a venit in lume ca sa ne mantuiasca si sa ne curateasca de pacate prin botezul cu Duh Sfant si cu foc.

Despre importanta cinstirii Sfantului Ioan Botezatorul ne-a vorbit Parintele Prof.Dr. Viorel Sava – prodecanul Facultatii de Teologie Ortodoxa ‘Dumitru Staniloae’ din Iasi: ‘Sarbatoarea Sfantului Ioan Botezatorul este importanta pentru faptul ca este inchinata unuia dintre cei mai mari sfinti si drepti ai Vechiului Testament, sfant si drept care a incheiat sirul unui mare numar de drepti care au asteptat cu nadejde tare venirea Domnului nostru Iisus Hristos.

Sarbatoarea de la data de 7 ianuarie a fiecarui an este inchinata pomenirii Sfantului Ioan Botezatorul, avand o importanta cu totul deosebita. Potrivit Traditiei noastre sfinte, a doua zi dupa marile sarbatori inchinate evenimentelor din viata si lucrarea mantuitoare pamanteasca a Mantuitorului nostru Iisus Hristos, noi sarbatorim persoanele care au fost parte din evenimentele care au avut loc in ziua precedenta. La Botezul Domnului, un rol deosebit de important l-a avut Sfantul Ioan Botezatorul. Astfel, a doua zi dupa sarbatoarea Botezului Domnului sarbatorim si pomenim pe Sfantul Ioan Botezatorul ca partas al acestui mare eveniment. Aceasta pomenire a Sfantului Ioan Botezatorul dupa evenimentul de la 6 ianuarie, ca si a altor sfinti dupa evenimente la fel de importante, cum ar fi pe data de 3 februarie a fiecarui an pomenirea Sfantului si Dreptului Simeon si a Sfintei Proorocite Ana sau cum ar fi pe data de 26 martie pomenirea soborului Sfantului Arhanghel Gavriil, are un mesaj foarte important: acela ca si noi, in timpul vietii pamantesti, sa devenim partasi ai evenimentelor sfinte in asa fel incat sa fim pomeniti in istorie si vesnicie.’

De asemenea, Parintele Prof.Dr. Viorel Sava a mai adaugat faptul ca Sfantul Ioan Botezatorul este prezent si in cadrul cultului divin bisericesc: ‘Sfantul Ioan Botezatorul este prezent permanent in cadrul cultului nostru divin. Spre exemplu, la fiecare Sfanta Liturghie, atunci cand preotul slujitor poarta Sfanta Evanghelie de la Sfanta Masa prin mijlocul bisericii si are loc intrarea in Sfantul Altar prin Usile numite Imparatesti, in randuiala Bisericii este prevazut ca cineva sa mearga inaintea preotului, purtand o lumanare aprinsa. Cel care poarta lumanarea aprinsa, inaintea preotului, preinchipuie pe Sfantul Ioan Botezatorul ca lumina a lumii si ca pregatitor pentru ca cei de fata sa asculte Sfanta Evanghelie ce se va citi. Sfantul Ioan Botezatorul este o permanenta in cadrul cultului nostru divin si prin icoana deosebit de importanta din traditia ortodoxa bizantina, numita Deisis, care troneaza, strajuieste deasupra catapetesmei, icoana in care apare Sfantul Ioan Botezatorul si Maica Domnului in atitudine de rugaciune permanenta pentru umanitate in fata Tronului Mantuitorului nostru Iisus Hristos. Deci, el este o permanenta in viata noastra si sub acest aspect. Aceasta icoana ne indeamna la o rugaciune permanenta si la o stare de veghe care trebuie sa devina specifica crestinului zilelor noastre. Sfantul Ioan Botezatorul L-a slujit pe Dumnezeu din tineretile lui cu toata daruirea, lucru care se constituie intr-un indemn catre tinerii zilelor noastre de a-si inchina viata slujirii lui Dumnezeu si agonisirii celor de trebuinta pentru viata vesnica. La sarbatoarea Iordanului, Sfantul Ioan Botezatorul ne apare ca propovaduitor al Imparatiei lui Dumnezeu Care sta sa vina. La fiecare Sfanta Liturghie, preotii binecuvinteaza Imparatia lui Dumnezeu, ceea ce inseamna ca ne aducem aminte de predica Sfantului Ioan Botezatorul care ne aminteste sa ne pregatim, sa fim gata sa intram in Imparatia lui Dumnezeu care sta sa vina si care este deschisa fiecaruia dintre noi si, mai ales, celor care cu inima infranta si smerita cauta calea spre Imparatia lui Dumnezeu.’

Comentarii Facebook


Știri recente