Conform traditiei, aceasta mahrama a fost data de catre Domnul nostru Iisus Hristos regelui Abgar al Edesei, pentru a fi vindecat de lepra. Pe mahrama a ramas imprimat chipul Mantuitorului, aceasta fiind socotita prima icoana a Domnului Iisus Hristos, nefacuta de mana omeneasca. Amanunte am aflat de la prof. univ. dr. Emilian Popescu, de la Facultatea de Teologie Ortodoxa ‘Dumitru Staniloae’, din Iasi: ‘Sf. Mahrama a Mantuitorului Iisus Hristos e pomenita in ziua de 16 august, are o traditie veche in istoria crestinismului si anume, dupa aceasta traditie regele arab al Edesei s-a imbolnavit grav, toti doctorii n-au putut sa-l vindece si a auzit si el de minunile pe care le facea Mantuitorul, atunci a trimis, neputand el sa mearga din cauza bolii, o delegatie la Mantuitorul Iisus Hristos sa-L roage sa vina sa-l vindece. Mantuitorul nu s-a dus, dar a luat o panza si a pus-o pe fata si s-a impregnat chipul Sau. Deci, am avea o a doua impregnare a chipului Mantuitorului Iisus Hristos, aceasta a doua fiind legata de regele Abgar, iar prima de Sf. Veronica. Dupa cum se stie, pe drumul Crucii, Mantuitorul a asudat, a fost foarte obosit si ea i-a dat un prosop, s-a sters si, pe acel prosop, s-a impregnat chipul Mantuitorului Iisus Hristos’. Sfanta Mahrama a Domnului, care a servit de-a lungul timpului ca model pentru iconografi, a ars in timpul Revolutiei franceze deoarece, atunci era pastrata intr-o biserica din Paris. Detalii ne-a oferit prof. univ. dr. Emilian Popescu: ‘Mahrama a servit si ca model pentru pictorii timpului si s-au facut icoane dupa ea si aceste icoane, o parte din ele, se pastreaza la Manastirea ‘Sf. Ecaterina’, de la Muntele Sinai. Aceasta mahrama a ramas pana la sfarsitul secolului al XIII-lea la Palatul imperial, intr-o biserica, aproape de portul palatului, Faros, cand cruciatii Cruciadei a IV-a au cucerit Constantinopolul, la 1204, au pus mana pe tot tezaurul acesta, care cuprindea vestigiile legate de patimile si viata Mantuitorului, iar Sf. Mahrama si coroana se spini si o parte din cuiele Mantuitorului au fost duse la Paris. Din timpul Revolutiei franceze, 1789, Sf. Mahrama a ars atunci. Deci, nu se mai pastreaza, in original, aceasta Mahrama, ceea ce se pastreaza sunt numai copiile care le-au facut pictorii, iar ele sunt la Manstirea ‘Sf. Ecaterina’, din Muntele Sinai’.
IPS Teodosie i-a pomenit pe deținuții politici care au pierit la Canal: Sunt ofranda curată a neamului nostru
Arhiepiscopul Tomisului a slujit duminică la hramul Mănăstirii Poarta Albă de la Galeșu, județul Constanța. Cu acest prilej, ierarhul a oficiat un parastas la Monumentul Memorial Poarta Albă, ridicat întru pomenirea deținuților politici exterminați în…
Protopopul de Galați s-a rugat împreună cu angajații și deținuții penitenciarului de maximă siguranță din localitate
Sfinții Apostoli Petru și Pavel, ocrotitorii sistemului penitenciar din România, au fost cinstiți și la Penitenciarul de maximă siguranță din Galați. Părintele Valentin Rădoi, Protopop de Galați, a slujit miercuri Sfânta Liturghie împreună cu Preotul…
IPS Andrei a slujit la Penitenciarul Bistrița: Sfinții Apostoli Petru și Pavel ocrotesc sistemul penitenciar românesc
Mitropolitul Clujului a oficiat Sfânta Liturghie la Penitenciarul Bistrița marți, în ajunul sărbătorii Sfinților Apostoli Petru și Pavel. Sfinții sunt ocrotitorii sistemului penitenciar românesc, iar ziua de 29 iunie, când sunt pomeniți, a fost instituită…
PS Veniamin: Singura instituție care funcționează în aproape întreg spațiul românesc este Biserica Ortodoxă Română
Episcopul Basarabiei de Sud a participat marți la conferința „Înfometați de pace: 28 iunie 1940. O zi neagră în istoria noastră”. Ierarhul a explicat că Mitropolia Basarabiei nu s-a desființat după ocupația sovietică, ci doar…
Episcopul Antonie a sfințit Monumentul Eroilor Români de la Florești
Preasfințitul Părinte Antonie a binecuvântat marți la Florești, în Republica Moldova, Monumentul Eroilor Români căzuți în cele două războaie mondiale. Cu acest prilej, ierarhul a oficiat un Parastas pentru eroii români din toate timpurile căzuți…