Biserica Ortodoxa praznuieste astazi Schimbarea la fata a Domnului

In fiecare an, la data de 6 august, Biserica Ortodoxa praznuieste marele praznic al Schimbarii la Fata a Domnului nostru Iisus Hristos. Este o sarbatoare legata direct de viata Mantuitorului nostru Iisus Hristos, fiind revelatia directa a Mantuitorului si a Sfintei Treimi. Inainte de momentul jertfei pe cruce pentru pacatele oamenilor, Mantuitorul Iisus Hristos a plecat in Cezareea, pe Muntele Taborului, unde a fost urmat de ucenicii sai si de popor. Lasandu-i pe acestia la poalele muntelui, Domnul nostru Iisus Hristos i-a luat cu sine doar pe Petru, Iacob si Ioan. Acolo, pe cand se ruga, Mantuitorul Iisus Hristos S-a schimbat la fata, stralucind cu slava dumnezeirii sale. Astfel, pe Muntele Tabor, Domnul nostru Iisus Hristos s-a aratat Sfintilor Sai Apostoli in adevarata sa ipostaza de Dumnezeu adevarat si om adevarat. Lumina in care s-a aratat era harul dumnezeiesc, iubirea vesnica a lui Dumnezeu. Pentru ca ucenicii sa-L poata vedea pe Iisus in lumina sa necreata, ei insisi au fost patrunsi de aceasta lumina, de acest har. Numai astfel au putut vedea cu ochii trupesti lumina dumnezeirii.

Dupa cum, acceptand botezul, Mantuitorul Iisus Hristos a anticipat rascumpararea tuturor, dupa cum, prin Invierea sa, a deschis calea invierii tuturor, tot asa, transfigurandu-se pe Tabor, a dat oamenilor posibilitatea de transfigurare si indumnezeire. Orice om, prin credinta, rugaciune, practicarea Tainelor Bisericii si prin fapte bune fata de semenii sai, se poate umple, pe masura curatiei sale sufletesti, de aceasta lumina dumnezeiasca, care este iubirea lui Dumnezeu.

Parintele Marcel Cojocaru, paroh al Biserica Albe cu hramul Schimbarea la fata a Domnului din orasul Iasi, ne-a vorbit despre importanta praznicului imparatesc al Schimbarii la Fata a Domnului nostru Iisus Hristos: ‘Hramul Schimbarii la fata a Domnului este un hram profund isihast. Este sarbatoarea Luminii taborice, a Luminii necreate care s-a aratat pe Muntele Taborului atunci cand Mantuitorul nostru Iisus Hristos, inconjurat de Sfintii Apostoli Petru, Iacob si Ioan, S-a schimbat la fata. Acest hram are o istorie indelungata si pe teritoriul Moldovei, avand o importanta deosebita mai ales atunci cand miscarea isihasta a luat amploare la noi. In secolele XV-XVI au fost zidite numeroase schituri si manastiri pe varfuri de munte avand ca hram Schimbarea la fata a Mantuitorului nostru Iisus Hristos. Este un hram al inaltimii, al Taborului pamantesc, dar si al Taborului ceresc.’

Comentarii Facebook


Știri recente