Biserica Ortodoxa praznuieste astazi Schimbarea la Fata a Domnului si Mantuitorului nostru Iisus Hristos

Aceasta sarbatoare, numita in popor si Probojenia (dupa denumirea slava), aminteste de evenimentul schimbarii la fata a Domnului nostru Iisus Hristos in fata ucenicilor Sai Petru, Iacov si Ioan. Parintele Iustin Neagu, preot slujitor la Biserica Schimbarea la Fata Socola din Iasi, a spus ca prin aparitia langa Hristos a lui Moise si Ilie, Mantuitorul arata lumii ca este stapan al viilor si al mortilor: ‘Domnul nostru Iisus Hristos arata ca El este stapan si al celor vii si al celor morti pentru ca cheama din adancurile istoriei pe Moise si pe Ilie alaturi de Sine atunci cand se produce fenomenul miraculos al schimbarii la fata a Domnului, descris de Sfantul Evanghelist Matei ca fiind stralucitor la fata si cu hainele albe ca lumina. Petru a spus: Doamne, sa ramanem aici definitiv., simtind senzatia raiului, a energiilor necreate a lui Dumnezeu.’

Dupa traditie, momentul s-a petrecut pe Muntele Taborului, inainte de intrarea in Ierusalim si rastignirea Domnului, avand drept scop incredintarea apostolilor despre Dumnezeirea Sa. Fata de celelalte sarbatori imparatesti, Schimbarea la Fata este o sarbatoare ceva mai noua. Se pare ca a fost la inceput aniversarea anuala a sfintirii bisericii zidite in secolul al IV-lea de Sfanta imparateasa Elena pe Muntele Tabor, unde s-a petrecut minunea. Dupa unii, ea ar fi inlocuit o veche sarbatoare pagana a zeitei Diana.

In unele parti, cum ar fi in Biserica Rusa, astazi se face in biserici si cimitire pomenirea generala a mortilor si mai ales a eroilor.

In Biserica Armeana sarbatoarea Schimbarii la fata se praznuieste cu deosebita solemnitate.

In aceasta zi, in bisericile ortodoxe se aduc primele roade din struguri, care se binecuvinteaza si se impart credinciosilor.

De asemenea, Schimbarea la fata este singura zi cand se da dezlegare la peste in Postul Adormirii Maicii Domnului.

Comentarii Facebook


Știri recente