Numita in popor si Sfanta Maria Mare, aceasta sarbatoare este asezata in amintirea zilei in care Sfanta Fecioara Maria a trecut la cele vesnice. Dupa o Traditie veche, Sfanta Fecioara a fost ridicata cu trupul la cer, la trei zile dupa adormirea ei. Sarbatoarea de astazi este unul din cele patru praznice inchinate Sfintei Fecioare Maria, alaturi de: Nasterea Maicii Domnului (8 Septembrie), Intrarea in biserica (21 Noiembrie) si Buna Vestire (25 Martie). Despre semnificatiile sarbatorii de astazi ne-a vorbit PS Sebastian Ilfoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor: ‘Este unul din praznicele cele mai mari ale Crestinatatii, Adormirea Maicii Domnului, de fapt, trecerea ei din viata aceasta in viata de dincolo. Sarbatorim felul in care, Maica Domnului, o pamanteana ca si noi, a fost preaslavita de catre Fiul ei, de catre Dumnezeu, anuntata fiind pentru momentul acesta al trecerii din viata, de ceata Apostolilor care au depus-o in mormantul din Ghetsimani, in care, Fiul ei, Iisus Hristos, n-a suferit sa ramana trupul spre nestricaciune, ci, potrivit Traditiei noastre, a fost luat, a fost rapit din mormantul din Ghetsimani si dus in Imparatia Cerurilor’. PS Episcop Sebastian Ilfoveanul ne-a explicat denumirea sarbatorii de astazi: ‘Aceasta este sarbatoarea de astazi si este interesant sa observam ca nu a fost numita moartea Maicii Domnului sau sfarsitul pamantesc, stiu eu, cum am putea sa-i zicem. A fost numit de catre Traditie ‘Adormirea Maicii Domnului’ si aceasta pentru ca, teologia noastra crestina si ortodoxa, in special, refuza termenul de moarte, atunci cand vorbeste de nemurirea sufletului, la persoanele la care vorbeste de nemurire. Se vorbeste de moarte in cazul celor care mor sufleteste sau ajung sa moara vesnic. Dar, in cazul sfintilor, iata, in cazul Maicii Domnului, in cazul celor care inteleg sa traiasca o viata in perspectiva vietii de dincolo vorbeste de adormire’.
Lucrările câștigătorilor Concursului „Icoana ortodoxă – lumina credinței” sunt expuse la Muzeul Satului din Capitală
O expoziție cu lucrările câștigătoare la Concursul Național „Icoana ortodoxă – lumina credinței” a fost vernisată duminică la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București. La vernisaj a participat Nicolae Hrițcu, consilier patriarhal la…
De aici începe adevărata chemare apostolică: PS Varlaam Ploieșteanul către absolvenții de Teologie
Absolvenții Facultății de Teologie Ortodoxă din București au depus luni jurământul de credință. Festivitatea a avut loc în Biserica „Sfânta Ecaterina” Paraclis Universitar, după Sfânta Liturghie oficiată de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul. După slujbă, Episcopul…
Icoana Maicii Domnului de la Giurgeni sosește la o parohie din Ploiești
Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Giurgeni ajunge marți, la ora 11:00 la Biserica Înălțarea Domnului – Eroilor din Ploiești. Aducerea în procesiune a icoanei face parte din manifestările dedicate celui…
București: Simpozion național despre rugăciune în experiența și spiritualitatea Sfinților Părinți
Marți începe la București Simpozionul Național de Teologie Patristică „Rugăciunea în experiența și spiritualitatea Sfinților Părinți”. Organizat de Departamentul de Teologie Istorică, Biblică și Filologie al Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București, evenimentul…
Hram la prima capelă a românilor din Viena: Popasul Sf. Ioan cel Nou a rodit peste timp noi biserici
Popasul moaștelor Sf. Ioan cel Nou de la Suceava la Viena, în perioada Primului Război Mondial, a rodit peste timp noi biserici românești, a remarcat Părintele Emanuel Nuțu sâmbătă, la hramul capelei istorice a românilor…