Aceasta sarbatoare a fost instituita in amintirea unei minuni intamplate in Biserica ‘Maicii Domnului’ din Constantinopol. Minunea a avut loc in timpul Imparatului Leon Inteleptul (886-911), cand Fecioara Maria s-a aratat Sfantului Andrei, ca ocrotitoare si mijlocitoare a crestinilor. Parintele David Pestroiu, lector universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxa ‘Patriarhul Justinian’, din Bucuresti, ne-a oferit detalii: ‘Cuviosul Andrei, staretul manastirii, a vazut o minune dumnezeiasca, o vedenie, in care i s-a aratat Maica Domnului, acoperind cu un sfant omofor cetatea Constantinopolului si primind rugaciunile credinciosilor pentru a le duce inaintea scaunului Fiului ei. Prin rugaciune, sfantul cere sa-i descopere vedenia aceasta si sa i se talcuiasca, il cheama si pe ucenicul sau, Epifanie care, la randul sau, se incredinteaza de realitatea celor vazute si auzite si, in final, impreuna cu ceilalti parinti reusesc sa desluseasca semnificatia minunii si sa dedice o sarbatoarea deosebita acestei puteri miraculoase, pe care Maica Domnului o arata fata de neamul omenesc’. Parintele David Pestroiu ne-a vorbit si despre semnificatiile duhovnicesti ale sarbatorii ‘Acoperamantul Maicii Domnului’: ‘In primul rand, este latura aceasta, o putem numi, pur umana, a unui obiect, a unui omofor, a unui acoperamant care, aratat in aceasta vedenie, facator de minuni, ocrotitor si tamaduitor, apoi am putea vorbi, metaforic, ca acest acoperamant al Maicii Domnului este ca un scut protector peste toti crestinii Bisericii care alearga cu credinta pentru a fi izbaviti de ispite, de incercari, de suferinte si Maica Domnului isi exercita aceasta putere de mijlocitoare si de facatoare de minuni in Biserica’.
Sfântul Ioan Rusul sărbătorit la Parohia Brâncuși din București | FOTO
Parohia Brâncuşi din Sectorul 6 al Capitalei şi-a sărbătorit vineri, 27 mai 2022, cel de-al doilea ocrotitor, pe Sfântul Ioan Rusul. După Sfânta Liturghie, moaștele Sfântului Ioan Rusul au fost purtate în procesiune în jurul…
Arhimandritul Ciprian Grădinaru a primit titlul de cetățean de onoare al comunei natale
Arhimandritul Ciprian Grădinaru, eclesiarhul Paraclisului Catedralei Naționale, a primit marți titlul de cetățean de onoare al comunei natale Hlipiceni, județul Botoșani. La evenimentul organizat în cadrul ședinței Consiliului local au participat Pr. Marian Timofte, vicar…
Martir și erou al națiunii române, Domnitorul Mihai Viteazul a fost comemorat la Mănăstirea Dealu
Domnitorul Mihai Viteazul a fost comemorat vineri la Mănăstirea Dealu. Slujba de pomenire a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei. La eveniment au participat, oficialități locale, clerici și credincioși din eparhie, precum și…
Pictura lui Gheorghe Tattarescu din Catedrala Mitropolitană din Iași va fi restaurată
Arhiepiscopia Iașilor a anunțat demararea unui proiect de restaurare și conservare a picturii Catedralei Mitropolitane, realizată de Gheorghe Tattarescu la sfârșitul secolului al 19-lea. Proiectul, realizat în parteneriat cu Fundația de Promovare și Valorizarea Identității…
Hram la Parohia Brâncuși: Sfântul Ioan Rusul ne arată că tinerețea poate fi prilej de sfințenie
Parohia Brâncuși, din sectorul 6 al Capitalei, și-a sărbătorit vineri ocrotitorul, pe Sfântul Mărturisitor Ioan Rusul. În cuvântul rostit la finalul Sfintei Liturghii, Pr. paroh Costel Burlacu a vorbit despre exemplul de sfințenie oferit de…