Aceasta sarbatoare a fost instituita in amintirea unei minuni intamplate in Biserica ‘Maicii Domnului’ din Constantinopol. Minunea a avut loc in timpul Imparatului Leon Inteleptul (886-911), cand Fecioara Maria s-a aratat Sfantului Andrei, ca ocrotitoare si mijlocitoare a crestinilor. Parintele David Pestroiu, lector universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxa ‘Patriarhul Justinian’, din Bucuresti, ne-a oferit detalii: ‘Cuviosul Andrei, staretul manastirii, a vazut o minune dumnezeiasca, o vedenie, in care i s-a aratat Maica Domnului, acoperind cu un sfant omofor cetatea Constantinopolului si primind rugaciunile credinciosilor pentru a le duce inaintea scaunului Fiului ei. Prin rugaciune, sfantul cere sa-i descopere vedenia aceasta si sa i se talcuiasca, il cheama si pe ucenicul sau, Epifanie care, la randul sau, se incredinteaza de realitatea celor vazute si auzite si, in final, impreuna cu ceilalti parinti reusesc sa desluseasca semnificatia minunii si sa dedice o sarbatoarea deosebita acestei puteri miraculoase, pe care Maica Domnului o arata fata de neamul omenesc’. Parintele David Pestroiu ne-a vorbit si despre semnificatiile duhovnicesti ale sarbatorii ‘Acoperamantul Maicii Domnului’: ‘In primul rand, este latura aceasta, o putem numi, pur umana, a unui obiect, a unui omofor, a unui acoperamant care, aratat in aceasta vedenie, facator de minuni, ocrotitor si tamaduitor, apoi am putea vorbi, metaforic, ca acest acoperamant al Maicii Domnului este ca un scut protector peste toti crestinii Bisericii care alearga cu credinta pentru a fi izbaviti de ispite, de incercari, de suferinte si Maica Domnului isi exercita aceasta putere de mijlocitoare si de facatoare de minuni in Biserica’.
Străinătatea îl face pe om să-l caute pe Dumnezeu: IPS Iosif la conferințele ASCOR
Mitropolitul Iosif al Europei Occidentale și Meridionale a fost invitat săptămâna trecută la Conferințele Postului Mare organizate de ASCOR Alba Iulia. Evenimentul a purtat titlul „Străini peste hotare, Acasă în Ortodoxie”. Concluziile serii au fost…
A fost inaugurat Centrul catehetic al Parohiei băcăuane Mărăşti
Centrul catehetic al Parohiei „Adormirea Maicii Domnului” – Mărăști, comuna Filipeni, din Protopopiatul Bacău a fost inaugurat sâmbătă, 17 aprilie 2021. Slujba de sfinţire a fost oficiată de un sobor de preoţi condus de Pr. Daniel-Ionel…
De 45 de ani în Sfântul Sinod: Cum vede Biserica azi cel mai vârstnic ierarh român
Arhiepiscopul Timotei al Aradului va împlini în data de 4 iunie 2021 vârsta de 85 de ani. Este cel mai în vârstă ierarh român, membru al Sfântului Sinod de peste patru decenii și jumătate. Înaltpreasfinția…
Părintele Doru Gheaja a devenit cetăţean de onoare al localităţii natale
Părintele Doru Gheaja a primit duminică, 18 aprilie 2021, titlul de cetăţean de onoare al localităţii natale, satul Buzd, comuna Brateiu. Distincţia i-a fost atribuită pentru întreaga activitate profesională şi culturală. Gheaja Doru este numit…
PS Antonie: Dacă există pocăinţă sinceră, Dumnezeu oferă iertare indiferent de gravitatea căderii
Episcopul Antonie a numit Duminica a 5-a din Post, a Sf. Cuv. Maria Egipteanca, o duminică „a speranţei şi a dragostei lui Dumnezeu, care se revarsă peste fiecare om”. Afirmaţiile au fost făcute de Episcopul…