Biserica Ortodoxa praznuieste astazi pe Sfintii Trei Ierarhi: Sfantul Vasile cel Mare, Sfantul Grigorie Teologul si Sfantul Ioan Gura-de-Aur

Sfintii Trei Ierarhi: Sfantul Vasile cel Mare, Sfantul Grigorie Teologul si Sfantul Ioan Gura de Aur au trait in secolul al IV-lea.

Nascut in anul 330, Sfantul Vasile este unul dintre cei mai mari ierarhi ai Biserici Ortodoxe Universale. Cea mai mare opera a Sfantului Vasile este considerata pana astazi intemeierea in Cezarea Capadochiei, a ‘Vasiliadei’, cel mai important asezamant de asistenta sociala, format din spitale, farmacii, scoli si ateliere pentru invatarea mestesugurilor si institutii pentru educarea fetelor decazute.

Sfantul Grigorie s-a nascut in cetatea Nazianz din Capadocia, in jurul anului 328. A fost, o vreme, si Patriarh al marii cetati a Constantinopolului, iar la Sinodul II Ecumenic de la Constantinopol din anul 381, in timpul imparatului Teodosie, Sfantul Grigorie a luptat contra ereziilor ce tulburau atunci Biserica. Sfantul Grigorie s-a mutat la Domnul, la 25 ianuarie in anul 389.

Sfantul Ioan Gura de Aur s-a nascut in anul 344 in Antiohia. Sfantul Ioan a fost ales Patriarh al Constantinopolului in timpul imparatului Arcadie, la data de 28 februarie 398. Ca patriarh, Sfantul Ioan a fost preocupat de raspandirea credintei si convertirea la Ortodoxie a gotilor arieni de la Dunare, cu evanghelizarea locuitorilor de la sate, cu intemeierea de asezaminte pentru bolnavi si saraci, pentru fecioare si vaduve.

Despre importanta cinstirii Sfintilor Trei Ierahi ne-a vorbit Parintele Arhimandrit Clement Haralam, exarh al manastirilor din Arhiepiscopia Iasilor: ‘Sfintii Trei Ierarhi au fost numiti intocmai cu Apostolii pentru ca au propovaduit invatatura Mantuitorului nostru Iisus Hristos mai mult ca oricine in lumea aceasta. Dupa Sfintii Apostoli, Sfintii Trei Ierarhi sunt cei mai mari propovaduitori ai Evangheliei Domnului nostru Iisus Hristos. De asemenea, Sfintii Trei Ierarhi au pus bazele Teologiei, fapt pentru care sunt si cei mai mari teologi, fiind numiti mari dascali si invatatori ai lumii.’

Comentarii Facebook


Știri recente