Biserica Ortodoxă prăznuiește astăzi pe Sfinții Mucenici din Dobrogea: Chiril, Chindeu și Tasie

Biserica Ortodoxă Română îi sărbătorește astăzi, 26 aprilie, pe Sfinții Mucenici din Dobrogea Chiril, Chindeu și Tasie. Ei au suferit moarte martirică în vremea împăratului Dioclețian, în cetatea Axiopolis de lângă Cernavodă, respectiv Durostorum. Despre viața și martiriul Sfinților dobrogeni a oferit mai multe detalii pentru Radio TRINITAS părintele acad. Mircea Păcurariu: „Au fost trei martiri recrutați din rândul populației autohtone daco-romane din Scythia Minor, în anul 304, în cursul groaznicei persecuții a împăratului Dioclețian. Ei au pătimit în cetatea Axiopolis, lângă Cernavoda de astăzi, unde mai târziu s-a ridicat și o basilică în aminitirea lor ale cărei ruine se mai văd și în zilele noastre”.

Din cei care au pătimit aici, Chiril, Chindeu și Tasie, ale căror nume sunt pomenite într-o inscripție descoperită în anul 1947, sunt cei mai cunoscuți. Sfântul Chiril era cinstit în Axiopolis, având cinci zile de sărbătoare. Era fie un martir local, fie că numai suferise aici pentru Hristos, probabil într-o zi de 26 aprilie. Se crede că pe mormântul lui s-ar fi ridicat o biserică, ale cărei ruine se mai văd și azi. La fel stau lucrurile și în cazul lui Chindeu, un sfânt local, probabil un daco-roman. În privința lui Tasie, unii istorici socotesc că este una și aceeași persoană cu ostașul martir Dasius, care a pătimit în Durostorum, în ziua de 20 noiembrie 304, și ar fi suferit martiriul la Axiopolis, iar mai târziu moaștele i-au fost așezate, pentru o vreme, în Durostorum. Moaștele lui au fost mutate în anul 579 la Ancona (Italia), unde se păstrează și astăzi, în Biserica ‘Sfântul Cyriacus’, informează ‘Ziarul Lumina’.

Referitor la Sfântul Mucenic Dasius aflăm că: „Era un soldat în armata romană care staționa în vremea aceea în Durostorum. În acea perioadă se obișnuia să se prăznuiască cu mari festivități așa numita sărbătoare a ‘saturnaliilor’ în cinstea zeului grec cronos. S-a întâmplat ca să fie ales prin tragere la sorți, în vederea sărbătoriri acestui zeu, tocmai acest soldat creștin care se numea Dasius. În această situație, nedorind să renunțe la învățătura creștină, la convingerile sale religioase, a fost sacrificat. Moaștele fericitului Mucenic care a pătimit la 20 noiembrie 304 au fost duse la Durostorum iar în anul 579 la Ancona, în Italia, unde se găsesc și astăzi în Biserica Sfântului Chiriacus. Pe sarcofagul său se găsește și o inscripție grecească în care se spune: ‘aici zace Sfântul Martir Dasius adus din Durostorum'” după cum a spus părintele acad. Mircea Păcurariu.

Sfântul Mucenic Vasile, episcopul Amasiei

Sfântul Vasile a fost mitropolit în Amasia în secolul al IV-lea. Împărăteasa Constantina avea în slujba ei o fecioară frumoasă creștină, Glafira, din Italia, pe care, văzând-o împăratul Liciniu, s-a aprins de poftă. La sfatul împărătesei, Glafira a răspândit zvonul că și-a ieșit din minți și de aceea a trebuit să fie eliberată din slujba împărătesei. Apoi a fost încredințată unor creștini din Armenia. Pe drum au făcut un popas în cetatea Amasia Pontului, unde au hotărât să rămână o vreme la creștinul Quintus. Aflând că se zidește o biserică în cetate, Glafira a dat mult aur episcopului Vasile și a scris împărătesei să trimită daruri. Oamenii împăratului au aflat și i-au spus lui Liciniu care, plin de mânie, a scris conducătorului Amasiei să-i trimită pe episcopul Vasile și pe Glafira la dânsul, în Nicomidia. Între timp însă, Glafira a răposat. Dregătorul l-a prins pe Vasile, l-a pus în lanțuri și l-a trimis la împărat. Împreună cu episcopul au mers și doi diaconi, Pertenie și Teotim. Vasile a fost întemnițat, iar diaconii locuiau într-o casă vecină, dar puteau să-l viziteze și să se roage împreună. Împăratul i-a cerut episcopului să renunțe la credința creștină, dar acesta a refuzat, preferând să moară decât să se lepede de Hristos. Din porunca împăratului, Sfântul Vasile a fost ucis la 26 aprilie 322, iar trupul lui a fost aruncat în mare, de unde a fost scos de creștini și înmormântat cu mare cinste.

Tot astăzi, Biserica face pomenirea Sfintei Glafira; a Sfintei Cuvioase Iusta și a Sfântului Cuvios Nestor.

Comentarii Facebook


Știri recente