Biserica Ortodoxa praznuieste astazi pe Sfintii, Dreptii si Dumnezeiestii Parinti Ioachim si Ana.

In Calendarul Crestin Ortodox sunt pomeniti astazi Sfintii, Dreptii si Dumnezeiestii Parinti Ioachim si Ana.

Sfintii Ioachim si Ana sunt parintii dupa trup ai Maicii Domnului. Ei sunt numiti astfel pentru ca s-au invrednicit a naste pe Prea Sfanta Nascatoare de Dumnezeu.

Sfintii Ioachim si Ana locuiau in orasul Nazaret. Despre Ioachim se spune ca a fost slujitor al preotilor Templului din Ierusalim, iar despre sotia sa Ana se stie ca provenea dintr-o familie de negustori din Betleem. Pentru ca nu aveau copii erau exclusi din societate, neavand dreptul de a aduce jertfe la Templul din Ierusalim, dupa traditia iudaica. Prin rugaciunile si prin milosteniile pe care le faceau, Ana a nascut la batranete pe Sfanta Fecioara Maria pe care au fagaduit-O lui Dumnezeu.

Despre importanta si despre semnificatiile sarbatorii de astazi ne-a vorbit Prea Sfintitul Ioachim Bacauanul – Arhiereu vicar al Episcopiei Romanului: ‘Nasterea Maicii Domnului s-a facut la plinirea vremii din acesti doi minunati parinti Ioachim si Ana. Viata lor a fost o taina, asa cum taina a fost si viata Maicii Domnului. Sfanta Traditie a fixat detaliat cum acestia nu aveau copii, erau sterpi. Era o sterilitate a istoriei in acel timp, ceea ce inseamna ca Dumnezeu pregatea plinirea vremii. Dumnezeu a gasit acesti doi batrani care erau sterili. Cu toate acestea, Dumnezeu a biruit randuiala firii si la batranete le-a daruit acest copil binecuvantat, pe Miriam (Maria), care au adus-o in lume ca un dar, dupa care ei au daruit-o Bisericii, au daruit-o umanitatii; au daruit lui Dumnezeu fructul dragostei si rugaciunii lor. Acest lucru inseamna ca inainte, copiii se zamisleau in rugaciune, in pacea lui Dumnezeu, in pacea inimii, copiii fiind considerati darul lui Dumnezeu.’

De sarbatoarea Sfintilor, Dreptilor si Dumnezeiestilor Parinti Ioachim si Ana isi sarbatoresc ziua onomastica Prea Sfintitul Ioachim – Episcopul Husilor si Prea Sfintitul Ioachim Bacauanul – Arhiereu vicar al Episcopiei Romanului.

Comentarii Facebook


Știri recente