Biserica Ortodoxa praznuieste astazi pe Sfintii doctori fara de arginti Cosma si Damian.

Sfintii doctori fara de arginti Cosma si Damian au fost frati si au trait la Roma in timpul imparatului Carus (282-284). Acesti Sfinti erau originari din Asia, din partile Ciliciei, spre deosebire de alti doi Sfinti Cosma si Damian, care erau originari din Roma si care se praznuiesc ca Mucenici, in fiecare an, la 1 iulie.

Pe langa cunostinte de medicina, Sfintii Cosma si Damian au primit de la Dumnezeu si darul de a tamadui orice suferinta sufleteasca si trupeasca, atat oamenilor, cat si animalelor. Ei erau medici si vindecau fara sa ceara plata pentru ostenelile lor, incercand sa-i aduca la Hristos pe cei tamaduiti.

Au fost denuntati sub invinuirea ca practica vrajitoria si ca prin meseria lor ii indeparteaza pe romani de religia parinteasca. Desi initial s-au ascuns, afland ca altii au fost prinsi in locul lor, Cosma si Damian s-au prezentat de buna voie la imparat, marturisindu-si credinta. In timpul interogatoriului, imparatului i s-a sucit gatul, si primind vindecare de la cei doi frati, s-a convertit el insusi la crestinism, iar fratii au fost eliberati.

Din invidie, fostul lor mentor in stiintele vindecarii, pagan fiind, i-a invitat pe Cosma si Damian sa culeaga impreuna plante medicinale pe un munte, iar acolo, despartindu-i pe unul de altul i-a ucis cu pietre.

Mai multe amanunte despre acesti doi sfinti praznuiti astazi de Biserica Ortodoxa ne-a oferit Parintele Conf. Dr. Ion Vicovan de la Facultatea de Teologie Ortodoxa ‘Dumitru Staniloae’ din Iasi: ‘Despre Sfintii doctori fara de arginti Cosma si Damian se cunosc putine elemente, dar suficiente pentru a fi cinstiti cu mare bucurie de Biserica. Ei erau de loc din Asia, necunoscandu-se precis localitatea, si proveneau dintr-o familie mixta: tatal – pagan, iar mama Teodotia – crestina, ceea ce inseamna ca au trait in perioada in care crestinismul nu se extinsese in intreg spatiul Imperiului Roman. Dupa moartea tatalui, mama Teodotia s-a ingrijit de cresterea celor doi copii in frica de Dumnezeu. Pentru acest fapt, ei au fost daruiti de Dumnezeu cu darul de a face de minuni. De aceea, ei sunt incepatorii unei categorii speciale de Sfinti, anume aceea a Sfintilor doctori fara de arginti. Se numesc asa pentru ca ei au primit darul de la Dumnezeu, scoteau chiar si diavoli, potrivit marturiei unor oameni care au beneficiat de ajutorul lor, si au avut cunostinte de Medicina, vindecand tot felul de boli fara a primi nimic in schimb. Dupa cum stim, in Biserica Ortodoxa sunt Sfinti Martiri sau Mucenici, Sfinti Ierarhi si Sfinti Cuviosi. Sfintii doctori fara de arginti Cosma si Damian sunt luati de unele spitale ca Sfinti protectori.’

Comentarii Facebook


Știri recente

Episcopul Oradiei a primit vizita Principelui Radu

Episcopul Sofronie al Oradiei a primit săptămâna trecută vizita Alteței Sale Regale, Principele Radu al României. Întâlnirea a avut loc vineri după-amiază la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” din Oradea. Cu ocazia acestei vizite, Episcopul Oradiei…