Biserica Ortodoxa praznuieste astazi pe Sfintii 40 de Mucenici din Sevastia.

Sfintii 40 de Mucenici au suferit martiriul pentru Hristos in timpul persecutiei imparatului roman Licinius, la 9 martie anul 320. Ei erau soldati crestini din Legiunea XII Fulminata, care stationa in Armenia. Pentru ca au refuzat sa aduca sacrificii zeilor si sa venereze statuile imparatilor romani, au fost condamnti la moarte, fiind lasati sa inghete in Lacul Sevastia din Armenia.

In Iasi, biserica cu hramul ‘Sfintii 40 de Mucenici’ se afla in Dealul Copoului pe Strada General Berthelot Nr. 12, langa Academia Romana. A fost inaltata de hatmanul Vasile Roset in anul 1760, fiind unica din tara cu acest hram.

Astazi la aceasta biserica s-a savarsit Acatistul inchinat Sfintilor 40 de Mucenici, impreuna cu Liturghia Darurilor mai inainte sfintite (a Sfantului Grigorie Dialogul), in prezenta a aproximativ 200 de credinciosi. Aceasta slujba a fost oficiata de un sobor de preoti printre care amintim pe Parintele Ioan Rusu – parohul Bisericii ‘Sfintii 40 de Mucenici’ si Pr.Conf.Dr. Ioan Cristinel Tesu de la Facultatea de Teologie Ortodoxa ‘Dumitru Staniloae’ din Iasi.

La sfarsitul Sfintei Liturghii a Sfantului Grigorie Dialogul, in cuvantul de invatatura Parintele Conf.Dr.Ioan Cristinel Tesu a subliniat faptul ca trebuie sa ne rugam impreuna pentru a invoca ajutorul celor 40 de Mucenici: ‘Traim impreuna in aceasta zi de sarbatoare o adevarata bucurie a sufletului pentru ca preoti si credinciosi ne-am adunat in acest sfant locas de inchinaciune ocrotit de Sfintii 40 de Mucenici si de catre toti Sfintii romani, in aceste clipe, in aceasta zi de sarbatoare pentru ca impreuna sa ne rugam Bunului Dumnezeu si sa invocam ajutorul Sfintilor 40 de Mucenici.’

Despre simbolismul celor 40 de colacei care se aduc astazi la biserica ne-a vorbit Parintele Paroh Ioan Rusu: ‘In tara noastra exista o evlavie deosebita pentru Sfintii 40 de Mucenici. In aceasta zi, credinciosii aduc la biserica 40 de colacei in forma cifrei ‘8’, cifra care simbolizeaza vesnicia. Acesti colacei sunt unsi cu miere de albine si sunt presarati cu miez de nuca, care simbolizeaza dulceata vietii vesnice. Se pastreaza de secole aceasta traditie. Credinciosii sunt aceia care cinstesc pe Sfintii 40 de Mucenici in ziua de 9 martie a fiecarui an.’

Comentarii Facebook


Știri recente