Biserica Ortodoxă prăznuiește astăzi pe Sfântul Teotim, episcopul Tomisului

†Sfântul Teotim, episcopul Tomisului

Despre nașterea lui Teotim nu avem date certe, dar se știe că și-a desfășurat activitatea la sfârșitul secolului al IV-lea și începutul secolului al V-lea. Istoricul bisericesc Sozomen spune despre el că era de neam scit, adică locuitor al Dobrogei, și că era monah. Virtuțile și înțelepciunea sa l-au făcut cunoscut chiar și în rândul barbarilor huni din regiunea Dunării, care îl socoteau ‘zeul romanilor’. Sfântul Teotim a fost episcop al Tomisului în jurul anilor 380-395. A participat în anul 400 la un sinod local de la Constantinopol. În anul 403, tot la Constantinopol, Sfântul Teotim l-a apărat pe Sfântul Ioan Gură de Aur în conflictul pe care acesta îl avea cu Sfântul Epifanie la Ciprului.

Sfântul Teodor Trihina

Sfântul Teodor Trihina s-a născut în Constantinopol într-o familie evlavioasă. Din copilărie, Sfântul Teodor a fost atras de viața monahală și s-a retras într-o mănăstire în Tracia, unde s-a nevoit. Dormea puțin cu capul pe o piatră și se îmbrăca cu o haină din păr aspru (de unde i-a venit și numele de Trihina – părosul). Dumnezeu l-a înzestrat cu darul facerii de minuni și cu puterea de a vindeca bolile. Sfântul Teodor Trihina a trecut la cele veșnice la sfârșitul secolului al IV-lea, iar Sfântul Iosif Imnograful i-a compus canonul.

Tot astăzi, Biserica face pomenirea Sfinților Mucenici Victor, Zotic, Zinon, Achindin, Chesarie, Severian, Hristofor, Teona și Antonin; a Sfântului Sfințit Mucenic Anastasie al Antiohiei; a Sfântului Apostol Zaheu; a Cuviosului Atanasie, ctitorul Mănăstirii Meteora din Tesalia, și a Cuviosului Iosaf.

Mâine, Biserica face pomenirea Sfântului Sfințit Mucenic Ianuarie și a celor împreună cu dânsul (dezlegare la pește), informează ‘Ziarul Lumina’.

Comentarii Facebook


Știri recente