Biserica Ortodoxă prăznuiește astăzi pe Sfântul Teotim, episcopul Tomisului

†Sfântul Teotim, episcopul Tomisului

Despre nașterea lui Teotim nu avem date certe, dar se știe că și-a desfășurat activitatea la sfârșitul secolului al IV-lea și începutul secolului al V-lea. Istoricul bisericesc Sozomen spune despre el că era de neam scit, adică locuitor al Dobrogei, și că era monah. Virtuțile și înțelepciunea sa l-au făcut cunoscut chiar și în rândul barbarilor huni din regiunea Dunării, care îl socoteau ‘zeul romanilor’. Sfântul Teotim a fost episcop al Tomisului în jurul anilor 380-395. A participat în anul 400 la un sinod local de la Constantinopol. În anul 403, tot la Constantinopol, Sfântul Teotim l-a apărat pe Sfântul Ioan Gură de Aur în conflictul pe care acesta îl avea cu Sfântul Epifanie la Ciprului.

Sfântul Teodor Trihina

Sfântul Teodor Trihina s-a născut în Constantinopol într-o familie evlavioasă. Din copilărie, Sfântul Teodor a fost atras de viața monahală și s-a retras într-o mănăstire în Tracia, unde s-a nevoit. Dormea puțin cu capul pe o piatră și se îmbrăca cu o haină din păr aspru (de unde i-a venit și numele de Trihina – părosul). Dumnezeu l-a înzestrat cu darul facerii de minuni și cu puterea de a vindeca bolile. Sfântul Teodor Trihina a trecut la cele veșnice la sfârșitul secolului al IV-lea, iar Sfântul Iosif Imnograful i-a compus canonul.

Tot astăzi, Biserica face pomenirea Sfinților Mucenici Victor, Zotic, Zinon, Achindin, Chesarie, Severian, Hristofor, Teona și Antonin; a Sfântului Sfințit Mucenic Anastasie al Antiohiei; a Sfântului Apostol Zaheu; a Cuviosului Atanasie, ctitorul Mănăstirii Meteora din Tesalia, și a Cuviosului Iosaf.

Mâine, Biserica face pomenirea Sfântului Sfințit Mucenic Ianuarie și a celor împreună cu dânsul (dezlegare la pește), informează ‘Ziarul Lumina’.

Comentarii Facebook


Știri recente

Mic dicționar de isihasm

În vacarmul societății de azi, isihia poate fi salvatoare de suflete. Am selectat câțiva termeni legați de această practică ortodoxă care, deși poate fi percepută drept simplă și accesibilă, este extrem de complexă și de…