Biserica Ortodoxa praznuieste astazi pe Sfantul Mare Mucenic Teodor Tiron.

In Biserica Ortodoxa este pomenit Sfantul Mare Mucenic Teodor Tiron.

Acest Sfant Mare Mucenic este si ocrotitorul Bisericii ‘Sfintii Teodori’ din Iasi, care este situata pe strada Sf. Teodor Nr.14.

Sfantul Teodor Tiron a trait in secolul al III-lea si a fost ofiter in armata romana. Mai multe date despre viata Sfantului si patimirea sa aflam in materialul urmator de la Prea Cucernicul Parinte Teodor Mera, parohul Bisericii ‘Sfintii Teodori’: ‘Sfantul Teodor Tiron a trait in timpul imparatilor Maximian si Maximin si patimeste ca martir ca urmare a marturisirii Mantuitorului nostru Iisus Hristos pe la anul 289. El facea parte din oaste, numita legiune, care era bine instruita. Cand ceilalti ostasi din legiune au inceput sa aduca jertfe zeilor, Sfantul Teodor Tiron s-a retras in cortul sau. La intrebarea daca este singur crestin a marturisit:’Sunt crestin, am fost si voi fi si cred in Iisus Hristos Domnul nostru!’.

Biserica ‘Sfintii Teodori’ a fost zidita iintre anii 1750-1761 pe locul uneia mai vechi din lemn, care fusese construita inainte de 1665. Iconostasul bisericii are icoane din 3 epoci diferite. Mai multe amanunte despre istoricul acestei biserici ne-a oferit tot Prea Cucernicul Parinte Teodor Mera: ‘ ‘Biserica ‘Sfintii Teodori’ a fost ctitorita in anul 1761 de catre voievodul Istrate Dabija si de vornicul Solomon Barladeanul, pe locul unei biserici din lemn mai vechi, de la care au ramas icoana Mantuitorului Iisus Hristos, icoana Maicii Domnului, icoana hramului, a Sfintilor Teodor Tiron si Teodor Stratilat, si icoana Sfantului Nicolae, care dateaza din anul 1665.’

Cu ocazia hramului la Biserica ‘Sfintii Teodori’ s-a oficiat aseara, incepand cu orele 17.00, slujba Vecerniei urmata de cea a Litiei, iar astazi Utrenia, Acatistul si Sfanta Liturghie in cinstea Sfantului Teodor Tiron.

Comentarii Facebook


Știri recente