S-a nascut in a doua jumatate a secolului al III-lea, intr-o provincie din Asia Mica. Sfantul Nicolae a fost Episcop in Mira Lichiei. In vremea imparatilor persecutori Diocletian si Maximilian, sfantul a fost intemnitat. A participat la primul Sinod Ecumenic de la Niceea (325), unde a aparat dreapta credinta in fata pericolului ereziei lui Arie. Darzenia in apararea dreptei credinte, blandetea sa, iubirea de Dumnezeu si de oameni, de care a dat dovada, l-au asezat pe Sfantul Nicolae in randul celor mai mari sfinti ai crestinatatii. A trecut la Domnul in anul 340, iar din 9 mai 1087, moastele sale se pastreaza la Bari, in sudul Italiei, fiind luate de catre cruciati din Mira. Prin milosteniile sale este cunoscut in traditia populara sub numele de Mos Nicolae, care aduce daruri copiilor cuminti.
În imagini: Prohodul Maicii Domnului la Patriarhia Română (2022)
Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul a oficiat duminică, 14 august, slujba Prohodului Maicii Domnului la Catedrala Patriarhală. Programul liturgic a inclus slujba Vecerniei unită cu Litia, Utrenia, Prohodul Maicii Domnului și procesiunea cu Sfântul Epitaf în jurul…
Programul slujirii ierarhilor Bisericii Ortodoxe Române de Adormirea Maicii Domnului
De sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, luni, 15 august 2022, membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române vor sluji după următorul program transmis de eparhii prin intermediul Radio Trinitas: Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române,…
Să ne străduim ca în momentele de panică să avem întreg sufletul centrat pe Hristos, recomandă Episcopul Hușilor
Episcopul Ignatie al Hușilor a vorbit duminică despre Sfântul Apostol Petru care, în momentul în care nu mai avea privirea orientată înspre Hristos, a simţit iminenţa morţii. „El nu mai era centrat în Hristos, ci înspre…
Episcopul Canadei: Entuziasmul tinereții, gândirea armonioasă și bucuria curată sunt binevenite în Biserică și în societate
Episcopul Ortodox Român al Canadei a transmis un mesaj cu ocazia Zilei Internaționale a tineretului în care subliniază că „entuziasmul tinereții, gândirea armonioasă și bucuria curată sunt îndreptățite și binevenite în Biserică și în societate”. …
Încercarea lui Petru de a merge pe apă a fost din respect, nu din curiozitate, explică Patriarhul României
Patriarhul României a oferit duminică mai multe lămuriri cu privire la textul evanghelic despre umblarea pe mare și potolirea furtunii (Matei 14:22-34), printre care și aceea că ucenicul Petru nu a încercat să meargă pe…