Biserica Ortodoxa praznuieste astazi pe Sfantul Grigorie Decapolitul.

Sfantul Grigorie s-a nascut in cetatea Irinopolis din tinutul Decapole, de unde si numele de Decapolitul, prin anii 780-790, pe vremea imparatului bizantin Leon Armeanul, atunci cand Biserica era zguduita de erezia luptatorilor impotriva sfintelor icoane, la care era partas insusi imparatul.

Tatal sau se numea Serghie, iar mama sa Maria. Inca de copil a iubit invatatura si felul de vietuire al monahilor.

A intrat de timpuriu in monahism si a vietuit prin mai multe manastiri din imprejurimi. A petrecut 14 ani intr-o manastire sporind in virtutile crestinesti, dupa care s-a decis sa mearga din loc in loc pentru a invata poporul sa nu imbratiseze credinta eretica. Mare aparator al credintei impotriva ereziei iconoclaste, Sfantul Grigorie Decapolitul a primit darul vindecarii sufletesti si trupesti, dar in special, a epilepsiei si duhurilor necurate. A savarsit minuni inca din viata sa, precum si dupa trecerea sa la cele vesnice in anul 842 la Constantinopol, incheindu-si astfel alergarea in folosul dreptei credinte si a aproapelui. Mai inainte vietuise intr-o manastire din Muntele Olimp. Trupul sau a fost gasit neputrezit si izvorand buna mireasma, fiind pastrat in manastirea in care trecuse la Domnul.

In ultimii ani ai secolului al XV-lea, banul Barbu Craioveanu, un descendent al Basarabilor, a adus, cu multa cheltuiala, moastele Sfantului Grigorie Decapolitul si le-a asezat in biserica Manastirii Bistrita – judetul Valcea, pe care insusi o rezidise din temelii. Astfel, Manastirea Bistrita a devenit pelerinaj al multimilor de romani care isi aflau si isi afla in continuare ajutor in suferinte prin mijlocirea Sfantului Grigorie Decapolitul. De atunci pana astazi, moastele Sfantului Grigorie Decapolitul se afla in biserica Manastirii Bistrita, izvorand mireasma preafrumoasa si dand tamaduiri pentru tot felul de boli, la cei ce alearga cu credinta catre ele.

Mai multe amanunte despre viata Sfantului Grigorie Decapolitul ne-a oferit Parintele Conf.Dr. Ion Vicovan de la Facultatea de Teologie Ortodoxa Dumitru Staniloae din Iasi: ‘Sfantul Grigorie Decapolitul s-a nascut in orasul care i-a dat si supranumele, Decapole al Isauriei – o localitatea situata in SE Asiei Mici spre sfarsitul veacului al VIII-lea, intr-o perioada in care Biserica se confrunta cu erezia iconoclasta, lupta impotriva icoanelor. Sfantul Grigorie s-a nascut intr-o familie foarte evlavioasa. De tanar a dovedit inclinatie spre viata crestina autentica, mai cu seama monahala. Dupa scoala pe care a urmat-o, dand curs vocatiei monahale pe care a simtit-o, s-a retras intr-o manastire unde era calugar si un frate al sau. Dupa o scurta sedere aici, Sfantul Grigorie s-a mutat intr-o alta manastire unde staret era un frate al mamei sale, dat fiind faptul ca o parte dintre calugari faceau parte din partida iconoclasta. Simtind dorul dupa o viata monahala mai retrasa, cu binecuvantarea parintelui sau duhovnicesc, s-a retras intr-o pestera din Muntii Isauriei unde s-a dedicat unei vieti ascetice foarte severe, cu multa rugaciune, cu lacrimi si cu putina mancare, dovedind o mare dragoste fata de semeni si, in mod deosebit, o putere asupra duhurilor necurate. A facut foarte multe minuni. A calatorit in mai multe parti ale Imperiului Bizantin de atunci, ajungand la Efes, la Roma, si, in sfarsit, la Tesalonic, unde a si primit darul preotiei. Dupa hirotonia intru preot, Sfantul Grigorie a fost chemat de unchiul sau la Constantinopol. La scurta vreme, Sfantul Grigorie a trecut la cele vesnice, facand minuni si dupa moarte. Dat fiind faptul ca mormantul sau facea minuni, s-a descoperit trupul sau neputrezit. Moastele Sfantului Grigorie Decapolitul au fost asezate undeva in Serbia. Dupa caderea Constantinopolului, moastele Sfantului Grigorie Decapolitul au fost aduse in Tara Romaneasca de catre boierul Barbu Craiovescu – ctitorul, alaturi de fratii sai, ai Manastirii Bistrita si au fost asezate in biserica acestei manastiri din partile Valcei. Viata Sfantului Grigorie Decapolitul a fost scrisa de catre Mitropolitul Matei al Mirelor. Moastele Sfantului Grigorie DEcapolitul se afla si astazi in biserica Manstirii Bistrita – jud. Valcea, fiind facatoare de minuni, de mare folos duhovnicesc,tamaduind pe cei cuprinsi de duhuri necurate, pe cei bolnavi si pe toti cei care cer cu credinta ajutorul lui Dumnezeu.’

Comentarii Facebook


Știri recente