Biserica Ortodoxa praznuieste astazi pe Sfantul Chiril, Patriarhul Alexandriei.

Biserica Ortodoxa praznuieste astazi pe Sfantul Chiril al Alexandriei, care a formulat invatatura de credinta a Sinodului al III-lea Ecumenic de la Efes din anul 431.

Despre viata Sfantului Chiril al Alexandriei, inainte de a deveni patriarh, la 412, se stiu foarte putine lucruri. S-a nascut in Alexandria intr-o familie ce se inrudea cu Patriarhul Teofil al Alexandriei.

La 17 octombrie 412, doua zile dupa moartea unchiului sau, Teofil, a fost ales patriarh al Alexandriei.

De la 429 el se impune ca aparatorul de frunte al dreptei credinte crestine impotriva ereziei Patriarhului de Constantinopol Nestorie, care sustinea ca in Iisus Hristos sunt doua persoane: una divina si alta umana, iar Maica Domnului nu este Nascatoare de Dumnezeu. Aceasta invatatura gresita a lui Nestorie a fost condamnata de Sinodul al III-lea Ecumenic de la Efes din anul 431. Rolul principal in aceasta condamnare l-au avut cele 12 Anatematisme ale Sfantului Chiril al Alexandriei pronuntate in Sinodul convocat de Sfantul Chiril la Alexandria la 8 noiembrie 430.

Invatatura Sinodului al III-lea Ecumenic sustine ca ‘in Iisus Hristos sunt doua firi: una divina si una umana, dar o singura persoana, cea divina a Fiului lui Dumnezeu. Unirea celor doua firi este o unire fireasca, ipostatica, nu una morala. Hristos, Fiul lui Dumnezeu, este cosubstantial cu Tatal dupa Dumnezeire si cosubstantial cu noi prin umanitatea pe care a primit-o in sanul Sfintei Fecioare Maria.’ Datorita unirii celor doua firi in persoana Logosului intrupat Iisus Hristos, Sfintei Fecioare Maria i se cuvine demnitatea de Nascatoare de Dumnezeu.

Dupa o viata inchinata Bisericii si apararii dreptei credinte formulata la Sinodul al III-lea Ecumenic, Sfantul Chiril al Alexandriei a trecut la cele vesnice in ziua de 27 iunie anul 444.

(Radio Trinitas)

Comentarii Facebook


Știri recente