Sfantul Apostol Andrei , ‘cel Intai chemat’, era fratele lui Simon Petru, fiul pescarului Iona. Era originar din Betsaida, localitate situata pe tarmul Lacului Ghenizaret din provincia Galileea. Alaturi de ceilalti ucenici a fost trimis de catre Mantuitorul Hristos la propovaduire. L-a insotit pe Mantuitorul pe drumurile Tarii Sfinte, a fost martor la minunile pe care le-a savarsit, a ascultat cuvintele Sale de invatatura si parabolele pe care le-a rostit in fata multimilor. Potrivit traditiei si celor scrise de istorici si teologi din primele veacuri crestine, Sfantul Apostol Andrei a fost primul propovaduitor al Evangheliei la geto-daci, in teritoriul dintre Dunare si Marea Neagra – cunoscut pe atunci sub numele de Scythia (Scitia), dar si in teritoriile de dincolo de Prut, in nordul Marii Negre. Sfantul Apostol Andrei a plecat de la noi spre sud, in Bizant (viitorul Constantinopol), iar de aici a trecut prin Macedonia si Tesalia, ajungand pana in orasul Patras din Ahaia, deci in Grecia de azi. Acolo a suferit moarte martirica, fiind rastignit pe o cruce in forma de X (numita pana azi ‘Crucea Sfantului Andrei’). Biserica primara a stabilit, inca de pe la sfarsitul secolui II, ca data de praznuire a patimirii sale, ziua de 30 noiembrie. Despre faptul ca Sf.Apostol Andrei a predicat Evanghelia si pe teritoriul tarii noastre ne-a vorbit domnul profesor Emilian Popescu, de la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Iasi : Stim ca Sfantului Apostol Andrei i-a revenit prin tragere la sorti Scythia care era o regiune mai mare. Cuprindea sudul Rusiei, al Ucrainei dar si Dobrogea noastra. Si exista indicatii ca inante de a ajunge in Scythia asta mare din sudul Rusiei si al Ucrainei, Sfantul Apostol Andrei a venit la noi fiindca era drumul cel mai apropiat prin Bizant, prin Constantinopol de mai tarziu, prin Tracia si dupa aceea a ajuns si in regiunile aceste sudice ale Rusiei si ale Ucrainei.
„Ursuleții de pluș Ro-Md”: Parteneriatul între două școli de pe ambele maluri ale Prutului a intrat în a treia etapă
Proiectul „Ursuleții de pluș Ro-Md”, care are ca scop sprijinul emoțional pentru elevii basarabeni în pandemie și transferul de practici inovatoare pentru școala online, a intrat luni în etapa a treia, anunță profesoarele Floricica Morariu…
„Dar de Crăciun” de la Huși, pentru 500 de români de peste Prut
Caravana „Dar de Crăciun” a Asociației „Filantropia Ortodoxă Huși” a depășit granițele eparhiei, chiar și pe cele ale țării. Au fost oferite daruri de Crăciun în mai multe comunități parohiale din Arhiepiscopia Chișinăului, Episcopia Basarabiei…
Fotoreportaj: Personalități duhovnicești înmormântate la Mănăstirea Cernica (I)
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a declarat 2021 „Anul comemorativ al celor adormiți în Domnul; valoarea liturgică și culturală a cimitirelor”. Unul dintre cele mai valoroase locuri din punct de vedere al monumentelor funerare,…
Editura Mitropoliei Ardealului, evaluată de Consiliul Național al Cercetării Științifice: Categoria B
Editura Mitropoliei Ardealului, „Andreiana”, dar și revista Arhiepiscopiei Sibiului, „Revista Teologică” au fost evaluate de Consiliul Național al Cercetării Științifice (CNCS) împreună cu alte edituri și reviste de profil teologic din țară. În urma evaluării,…
Și în pandemie, cateheza continuă. 3.000 de tineri buzoieni și vrânceni în proiectul „Dăruind, vei dobândi!”
Aproape trei mii de copii au beneficiat, în perioada 14 noiembrie – 25 decembrie 2020, la nivelul parohiilor din cuprinsul Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei de proiectul catehetic „Dăruind, vei dobândi!”, ca strategie locală integrată programului…