Sfantul Apostol Andrei , ‘cel Intai chemat’, era fratele lui Simon Petru, fiul pescarului Iona. Era originar din Betsaida, localitate situata pe tarmul Lacului Ghenizaret din provincia Galileea. Alaturi de ceilalti ucenici a fost trimis de catre Mantuitorul Hristos la propovaduire. L-a insotit pe Mantuitorul pe drumurile Tarii Sfinte, a fost martor la minunile pe care le-a savarsit, a ascultat cuvintele Sale de invatatura si parabolele pe care le-a rostit in fata multimilor. Potrivit traditiei si celor scrise de istorici si teologi din primele veacuri crestine, Sfantul Apostol Andrei a fost primul propovaduitor al Evangheliei la geto-daci, in teritoriul dintre Dunare si Marea Neagra – cunoscut pe atunci sub numele de Scythia (Scitia), dar si in teritoriile de dincolo de Prut, in nordul Marii Negre. Sfantul Apostol Andrei a plecat de la noi spre sud, in Bizant (viitorul Constantinopol), iar de aici a trecut prin Macedonia si Tesalia, ajungand pana in orasul Patras din Ahaia, deci in Grecia de azi. Acolo a suferit moarte martirica, fiind rastignit pe o cruce in forma de X (numita pana azi ‘Crucea Sfantului Andrei’). Biserica primara a stabilit, inca de pe la sfarsitul secolui II, ca data de praznuire a patimirii sale, ziua de 30 noiembrie. Despre faptul ca Sf.Apostol Andrei a predicat Evanghelia si pe teritoriul tarii noastre ne-a vorbit domnul profesor Emilian Popescu, de la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Iasi : Stim ca Sfantului Apostol Andrei i-a revenit prin tragere la sorti Scythia care era o regiune mai mare. Cuprindea sudul Rusiei, al Ucrainei dar si Dobrogea noastra. Si exista indicatii ca inante de a ajunge in Scythia asta mare din sudul Rusiei si al Ucrainei, Sfantul Apostol Andrei a venit la noi fiindca era drumul cel mai apropiat prin Bizant, prin Constantinopol de mai tarziu, prin Tracia si dupa aceea a ajuns si in regiunile aceste sudice ale Rusiei si ale Ucrainei.
Patriarhul Daniel a oferit trei tone de apă îmbuteliată pentru Masa Bucuriei din Onești
Părintele Patriarh Daniel a trimis o donație substanțială de apă îmbuteliată pentru proiectul „Masa Bucuriei” al Protoieriei Onești. Donația totalizează trei mii de litri de apă, la care Preafericirea Sa a adăugat 500 de Acatiste…
Hram la Sihla: Omul sfânt este legat sufletește cu toți semenii săi în umanitate, spune IPS Serafim
Mitropolitul Germaniei a oficiat duminică Sfânta Liturghie la hramul Mănăstirii Sihla, prilej cu care le-a vorbit credincioșilor despre esența și rostul ascezei. Pocăința și plânsul atrag harul lui Dumnezeu, care ne face tot mai exigenți…
În imagini: Biserica mehedințeană închinată Sfântului Dorotei din Gaza și-a serbat ocrotitorul
Sfântul Dorotei din Gaza a fost cinstit duminică, 7 august, la Parohia Calea Hinovei din Șimian, județul Mehedinți. Slujba a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei. Parohia organizează slujba de hram…
Insula Lesbos, Grecia: PS Visarion a slujit la o biserică înzestrată cu odoare de la domnitori români
Preasfințitul Părinte Visarion a vizitat săptămâna trecută Insula Lesbos, Grecia. Ierarhul a slujit la Biserica Panaghia din Agiasos, înzestrată cu danii de la domnitorii români. Episcopul Tulcii a vizitat mai multe așezăminte monahale și bisericești…
Palatul Elisabeta este deschis pentru public pe toată durata verii
Palatul Regina Elisabeta din Capitală poate fi vizitat în luna august, săptămânal, de vineri până duminică. Vizitatorii pot vedea decorațiile Regelui Mihai, ale Casei Regale, dar și o serie de ținute ale Majestății Sale Margareta.…