Biserica Ortodoxa praznuieste astazi pe Sfanta Mare Mucenita Varvara si Cuviosul Ioan Damaschin.

Sfanta Mare Mucenita Varvara a fost fiica unui aristocrat roman, pe nume Dioscor, si a trait in timpul imparatului Maximian Daia(305-311). Ea s-a nascut in cetatea Iliopolis, din Grecia. Fiind foarte frumoasa, tatal sau i-a zidit un turn unde sa locuiasca, ferita de rautatea si ispitele lumii. In singuratatea locuintei sale, cugetand la frumusetile naturii vazute si la puterea Celui Care le-a creat, Varvara a repudiat credinta parintilor sai, socotind zeii romani drept lucruri facute de mana omeneasca. Venind in contact cu niste slujitoare crestine, a aflat de Hristos si s-a botezat. Tatal sau, afland acest lucru, a predat-o autoritatilor romane, care dezlantuisera in acea vreme persecutia impotriva crestinilor. Dupa ce a fost chinuita intr-un mod crunt, purtata in batjocura prin cetate, si-a aflat sfarsitul martiric chiar in mainile tatalui sau, care o ucide cu sabia in anul 306.

Cuviosul Ioan Damaschin s-a nascut in cetatea Damasc, din Siria, in jurul anului 675, intr-o familie nobila si bogata. Ajuns la maturitate, a urmat tatalui sau in inaltele demnitati administrative ale provinciei, perioada in care redacteaza celebra Apologie a icoanelor impotriva Decretelor imparatului Leon Isaurul – luptator contra icoanelor. Cand a inceput lupta contra icoanelor in timpul imparatului Leon Isaurul (732) si cand califii care stapaneau Siria au inceput o campanie impotriva crestinilor, solicitand ca intregul aparat administrativ al statului sa fie compus din mahomedani, Cuviosul Ioan Damaschinul si-a vandut averile si s-a retras impreuna cu fratele sau vitreg, Cosma, in Manastirea Sfantul Sava, aflata nu departe de Ierusalim.

In anul 735, Cuviosul Ioan a fost hirotonit preot de catre Patriarhul Ioan al V-lea al Ierusalimului, fiind insarcinat sa predice in Biserica Invierii din orasul sfant. El a facut dovada unei profunde cunoasteri a adevarului de credinta, fapt pentru care a fost solicitat de patriarh sa scrie carti de invatatura ortodoxa impotriva celor care se lepadau de icoane. Pe langa redactarea textelor teologice, s-a preocupat si de alcatuirea de imnuri si cantari liturgice apreciate pana in ziua de astazi in Biserica Rasaritului.

Si-a incheiat viata in Manastirea Sfantul Sava in anul 749, lasand posteritatii o opera teologica de prima importanta alcatuita din scrieri dogmatice, polemice, ascetice si morale.

Mai multe amanunte despre viata Sfintei Mare Mucenite Varvara ne-a oferit Parintele Conf.Dr. Ion Vicovan de la Facultatea de Teologie Ortodoxa ‘Dumitru Staniloae’ din Iasi: ‘Intre cei doi Sfinti pe care Biserica Ortodoxa ii praznuieste astazi exista o oarecare legatura, si anume: Cuviosul Ioan Damaschin, marele teolog cu care se si incheie Perioada Patristica in Rasarit, a scris, cel dintai, Viata Sfintei Mucenite Varvara. Viata Sfintei Mucenite Varvara, asa cum ni s-a pastrat pana in zilele noastre, a fost scrisa de catre un alt mare sfant aghiograf, Sfantul Simeon Metafrastul. Sfanta Varvara a trait spre sfarsitul veacului al III-lea si a patimit in vremea imparatului Maximian – coregentul lui Dioclitian. Sfanta Mucenita Varvara s-a nascut in partile Egiptului, nu departe de Alexandria, intr-o familie de neam imparatesc in cadrul careia a primit, dupa obiceiul vremii, o educatie pagana. Insa, Sfanta Varvara, care era de o frumusete fizica deosebita si avea o intelepciune si frumusete spirituala de exceptie, si-a dat seama ca zeii nu pot fi creatorii lumii, incat ea cugeta zi si noapte la adevaratul Creator, fara a-L cunoaste, potrivit cuvintelor Psalmistului. Adevaratul Creator – Dumnezeu Intreit in fire Tatal, Fiul si Duhul Sfant i-a luminat mintea infiripandu-i ideea ca trebuie sa existe o Fiinta superioara, suprema, creatoare si purtatoare de grija a tot ceea ce exista. Asa, Dumnezeu – Creatorul cerului si al pamantului a randuit ca Sfanta Varvara, in lipsa tatalui ei, sa intre in legatura cu un preot crestin din Alexandria care i-a adus la cunostinta tainele invataturii Bisericii si care a si botezat-o. Sfanta Varvara a decis ca intreaga sa viata sa o dedice Mirelui ceresc, impotriva vointei tatalui ei care o silea sa se casatoreasca. Sfanta Varvara s-a impotrivit casatoriei si L-a marturisit pe Iisus Hristos, pe Dumnezeu Cel in Treime laudat: Tatal, Fiul si Duhul Sfant. Acest lucru a dus la trimiterea Sfintei Varvara in inchisoare, cu acceptul tatalui ei, unde a suferit fel de fel de patimiri. Pentru ca Dumnezeu o intarea in ciuda chinurilor la care era supusa, insusi taatl ei ai-a taiat capul Sfintei Varvara intr-o zi de 4 decembrie 303.’

Comentarii Facebook


Știri recente