Biserica Ortodoxa praznuieste astazi pe Sfanta Mare Mucenita Marina

Sfanta Mucenita Marina a trait in Antiohia Pisidiei, in secolul al III-lea, fiind fiica a unui oarecare Edidie, slujitor al idolilor pagani. Murind mama sa, Marina a fost incredintata unei femei ca sa o creasca. La varsta de 12ani, Marina a auzit pentru prima data de Hristos, fapt pentru care a cerut crestinilor din satul in care locuia sa o invete sa se roage. Astfel, Marina a inceput sa duca o viata in rugaciune. La varsta de 15ani, ea a fost parata la dregatorul cetatii ca nu se inchina la idoli. Pentru ca nu a dorit sa se lepede de credinta in Domnul nostru Iisus Hristos si nu a dorit sa se inchine la idoli, Marina a suferit bataie cu ciomege, spanzurare pe stalp si ardere cu faclii. In cele din urma, dregatorul a poruncit sa i se taie capul. Astfel, fecioara Marina a suferit moarte martirica la anul 270 dupa Hristos.

O parte din moastele Sfintei Mare Mucenite Marina se afla in biserica cu hramul Sfantul Sava din Iasi. Aceasta biserica a fost ridicata dupa anul 1583, in mijlocul targului Iasi, pe cheltuiala si cu mesterii adusi de calugarii greci, veniti de la manastirea infiintata de Sfantul Sava de langa Ierusalim. In anul zidirii, Petru Schiopul, domnitorul de atunci de al Moldovei, a daruit calugarilor greci niste case ridicate de el, impreuna cu terenul din jur, ca sa locuiasca acolo si sa-si faca biserica. Din relatarea lui Paul de Alep, aflam ca acei calugari greci au ridicat in acest loc o manastire, care a fost stavropighie a Sfantului Mormant. De asemenea, aflam ca de ea depindeau cele 12 locasuri din Moldova inchinate Patriarhiei de Ierusalim. Aici erau gazduiti patriarhii din Orient cand se aflau in vizita prin Moldova. In decursul timpului, biserica Sfantul Sava a suferit mai multe reparatii.

In anul 1998, in biserica cu hramul Sfantul Sava au fost aduse fragmente de moaste apartinand Sfintei Mare Mucenite Marina si Sfantului Mucenic Trifon, sfinti care se bucura de o mare cinste in crestinatatea rasariteana.

Parintele Constantin Grigore, consilier juridic al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei si paroh al Bisericii Sfantul Sava, a declarat ca in aceasta zi se va oficia Sfanta Liturghie in cinstea Sfintei Mare Mucenite Marina.

Comentarii Facebook


Știri recente