Biserica Ortodoxa praznuieste astazi pe Cuviosul Parinte Ioanichie cel Mare

Parintele Ioanichie s-a nascut in partile Bitiniei, in satul Maricat. Tatal sau se numea Miritrichie, iar mama sa, Anastasia. El a fost ales ca ostas in armata romana in timpul imparatului Leon care era un luptator inversunat impotriva cinstirii sfintelor icoane. A imbratisat si el pentru scurt timp aceasta erezie. Cat timp a fost ostas in armata romana, a dat dovada de mare vitejie si curaj, imparatul poruncind sa fie trecut in cartea celor viteji.

Dupa un timp a parasit armata dedicandu-se vietii monahale. Intii a venit in Manastirea Avgarov unde i-a spus egumenului Grigorie, ca doreste sa merga in pustie. A vietuit prin mai multe manastiri cum ar fi: Manastirea Utotelos si Manastirea Antidiului. In cele din urma s-a retras intr-un munte din apropiere care se numea Trihalix si si-a inceput viata sa acetica. Dar din cauza ca veneau la el multi crestini si il tulburau, s-a retras intr-un munte inalt, de langa satul Elespont, locuind intr-o pestera. A savarsit minuni inca din timpul vietii sale. Dupa 12 ani petrecuti in pustie a fost indrumat de Dumnezeu sa mearga la Manastirea Erist.

A trecut la cele vesnice in al cincilea an de domnie al imparatului Mihail, pe cand era patriarh la Constantinopol, Metodie.

Comentarii Facebook


Știri recente