Biserica Ortodoxa praznuieste astazi Botezul Domnului

In fiecare an, la 6 ianuarie este praznuit Botezul Domnului sau Boboteaza, dupa cum este denumita in popor.

Aceasta sarbatoare a fost instituita de Biserica in amintirea momentului cand Domnul nostru Iisus Hristos a primit Botezul in apa Iordanului de la Sfantul Ioan Inaintemergatorul. Se mai numeste si ?Epifania? sau ?Teofania?, adica ?Aratarea Domnului?, pentru ca in aceasta zi Mantuitorul Iisus Hristos, Care fusese pana atunci necunoscut, S-a aratat sau a iesit pentru prima oara in lume.

Pana in secolul IV, praznicul Botezului Domnului era sarbatorit impreuna cu Nasterea Domnului, cu mare solemnitate. Cel mai de seama eveniment legat de aceasta sarbatoare era in vechime botezul solemn al celor care se pregateau sa intre in crestinism, iar cum botezul era numit si luminare, sarbatoarea Bobotezei a mai primit si numele de sarbatoare luminilor sau a luminarii.

In aceasta zi si in ajunul sarbatorii se oficiaza in Biserica Ortodoxa slujba Agheazmei Mari, cu care preotii sfintesc casele credinciosilor. Prin postul din Ajunul Bobotezei crestinii se pregatesc sa primeasca in sufletele lor sarbatoarea Bobotezei. Despre semnificatia mergerii preotilor pe la casele oamenilor ne-a vorbit Parintele Nicolae Dascalu, consilier pe probleme culturale in cadrul Mitropoliei Moldovei si Bucovinei: ‘Ceea ce simbolizeaza preotul cand merge pe la casele oamenilor este predica Sfantului Ioan Botezatorul. De fapt, acum se canta si troparul praznicului pentru a vesti oamenilor marea sarbatoare. Preotul poarta in mana crucea si buchetul de busuioic cu care sfinteste casa prin stropire cu aghiazma.’

De asemenea, Parintele Nicolae Dascalu a aratat si simbolismul postului legat de aceasta sarbatoare:

‘Astazi se tine post pentru ca se pastreaza in calendarul crestin-ortodox o traditie foarte veche din epoca catehumenatului, a primirii primilor crestini in Biserica.’

Sarbatoarea are o importanta semnificatie si pentru faptul ca la Botezul Domnului nostru Iisus Hristos sunt prezente si celelalte doua Persoane ale Sfintei Treimi: Tatal, Care a rostit cuvintele: Acesta este Fiul Meu cel iubit., si Duhul Sfant, Care S-a pogorat in chip de porumbel.

Botezul Sfantului Ioan Inaintemergatorul era un botez al pocaintei de care Mantuitorul nostru Iisus Hristos nu avea nevoie, dar rostul botezului era de a implini dreptatea Legii. Rolul Sfantului Ioan Botezatorul era acela de a-L arata lumii pe Mantuitorul Iisus Hristos ca Dumnezeu adevarat, Care va izbavi lumea de pacate. Misiunea Sfantului Ioan Botezatorul a fost confirmata de glasul lui Dumnezeu Tatal: Acesta este Fiul Meu cel iubit., si de pogorarea Sfantului Duh in chip de porumbel.

In traditia crestina, de Boboteaza este sfintita Aghiazma Mare, iar in Ajun credinciosii primesc vizita preotului care ii binecuvinteza si le sfinteste casele. Aghiazma mare este consumata de catre credinciosi, dupa sfatul preotului, pana in ziua de 14 ianuarie.

Comentarii Facebook


Știri recente