Biserica Ortodoxa praznuiese maine pe Cuviosul Siluan Athonitul.

Sfantul Siluan Athonitul s-a nascut intr-un sat din Rusia in 1866. La varsta de 26 de ani pleaca in Sfantul Munte Athos unde va petrece timp de 46 de ani in asceza, rugaciune si ascultare.

In lupta sa duhovniceasca Cuviosul Silan era preocupat de-a sti cum se castiga, cum se pastreaza si din ce cauze se pierde harul dumnezeiesc.

In anul 1906, dupa 15 ani de cercetare si parasire a harului, Cuviosul Silan primeste de la Mantuitorul nostru Iisus Hristos raspunsul in inima sa pentru castigarea smereniei si a rugaciunii curate: ‘Tine mintea ta in iad si nu deznadajdui’. Enigmatica si socanta aceasta scursta fraza concentreaza esenta mesajului spiritual al Cuviosului Siluan sau mai exact, mesajul adresat prin el de Hristos umanitatii contemporane.

Cuviosul Siluan va fi canonizat de Patriarhia Ecumenica la 26 noiembrie 1987, fiind recunoscut ca un dascal apostolic si profetic al Bisericii din secolul XX. Cuviosul Siluan Athonitul a putut fi cunoscut datorita in principal ucenicului sau- arhimandritul Sofronie Saharov, stabilit ulterior la Manastirea Essex din Anglia. Datorita parintelui Sofronie si in special a cartii lui intitulata ‘Staretul Siluan. Viata- Invatatura- Scrieri’, Cuviosul Siluan Athonitul este cunoscut in Europa si peste ocean, aceasta carte si alte scrieri fiind traduse si in limba romana.

Alba Iulia are binecuvantarea din anul 1997 de a avea o particica din moastele Cuvisosului Siluan, ca dar primit de Inalt Prea Sfintitul Parinte Andrei de la manastirea Essex din Anglia.

Cu ocazia praznuirii, la Catedrala Reintregirii din Alba Iulia vor fi scoase spre inchinare moastele Cuviosului Siluan Athonitul si se vor oficia in aceasta seara Slujba vecerniei iar maine dimineata Utrenia si Sfanta Liturghie.

Comentarii Facebook


Știri recente