In fiecare an, la 25 mai, Biserica Ortodoxa pomeneste cea de-a treia aflare a capului Sfantului Prooroc Ioan Botezatorul, Inaintemergatorul Domnului. Potrivit Sfintelor Evanghelii, tetrarhul Irod Antipa a taiat, la cererea sotiei sale, Irodiada, capul Sfantului Ioan Botezatorul, cu prilejul sarbatoririi zilei de nastere. Dupa moartea Proorocului, ucenicii lui i-au luat trupul si l-au ingropat, dar capul Sfantului Ioan a avut, dupa traditia Bisericii, o istorie aparte. Care este aceasta am aflat de la parintele profesor Stefan Oprea, de la Seminarul Teologic Liceal Ortodox “Sfintii Imparati Constantin si Elena” din Piatra Neamt: „El a fost pierdut si descoperit de trei ori. Prima si cea de a doua aflare a cinstitului cap al Sf. Ioan Botezatorul le praznuim, in fiecare an, la 24 februarie, si aceste aflari au avut loc la Ierusalim, respectiv la Emesa – Siria. Ziua de 25 mai puncteaza cea de a treia si ultima aflare a capului Sf. Ioan Botezatorul, ce s-a intamplat in vremea patriarhului Ignatie al Constantinopolului, pe la anul 860. In vremea trista a Cruciadelor, cand apusenii au navalit peste Constantinopol, in anul 1204, a luat si capul Sf. Ioan Botezatorul, pe care l-au dus in Apus”. Fragmentele din capul Sfantului Ioan Botezatorul luate de cruciati de la Constantinopol au fost asezate in Catedrala „Notre Dame” din Amiens, Franta, unde se afla si astazi.
Conferința Europeană de Medicină și Spiritualitate Creștină: Mesajul Episcopului Italiei
Episcopul Siluan al Italiei s-a adresat vineri, 27 mai, participanților la Conferința Europeană de Medicină și Spiritualitate Creștină (CEMSC) – 2022. În mesajul de binecuvântare transmis online, ierarhul a subliniat importanța legăturii dintre medicină și…
Programul slujirii ierarhilor în Duminica a 6-a după Paști
În Duminica vindecării orbului din naștere, a șasea duminică după Paşti, membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române vor sluji după următorul program, transmis de eparhii prin intermediul Radio Trinitas: Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române,…
Să aveți sentimente de gratitudine față de profesori: Îndemnurile Arhiepiscopului Irineu către seminariștii din Alba Iulia
Arhiepiscopul Irineu a participat joi la festivitatea de absolvire a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a de la Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Simion Ștefan” din Alba Iulia. După slujba de Te Deum, Arhiepiscopul…
101 ani de la naşterea Arhiepiscopului Justinian
Se împlinesc 101 ani de la naşterea Arhiepiscopului Justinian Chira. Ierarhul s-a născut în data de 28 mai 1921, în satul Plopiș din județul Maramureș. Arhiepiscopul Iustinian a urmat școala primară în satul natal (1928-1934).…
Se construiește o nouă biserică în incinta Spitalului Municipal din Târnăveni
Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a sfințit marți piatra de temelie pentru noua biserică din incinta Spitalului Municipal Târnăveni. La slujbă au participat clerici și credincioși din Arhiepiscopia Alba Iuliei, precum și cadrele instituției medicale din județul…