Biserica Ortodoxa pomeneste astazi Sfanta Mahrama a Domnului si pe Sfintii Martiri Brancoveni.

In fiecare an la data de 16 august, Biserica Ortodoxa de pretutindeni praznuieste Sfanta Mahrama a Domnului. Conform Traditiei, Sfanta Veronica a sters fata Mantuitorului cu o mahrama in timp ce Acesta isi ducea crucea spre Golgota. Pe mahrama a ramas imprimat chipul Mantuitorului, aceasta fiind socotita prima icoana a Domnului nostru Iisus Hristos

nefacuta de mana omeneasca.

Tot pe data de 16 august, Biserica Ortodoxa Romana ii praznuieste pe Sfintii Martiri Brancoveni: Constantin Voda cu cei patru fii ai sai: Constantin, Stefan, Radu, Matei si sfetnicul Ianache.

Constantin Brancoveanu s-a nascut in anul 1654. Ramas orfan de tata, Constantin a fost crescut de unchiul sau, stolnicul Constantin Cantacuzino, de tanar ocupand importante functii politice si administrative. A urmat la domnie voievodului Serban Cantacuzino, fiind intronizat in anul 1688 de catre Mitropolitul Teodosie al Tarii Romanesti. Constantin Brancoveanu a condus tara cu pricepere si a ajutat mult Biserica prin danii facute manastirilor din Tara Romaneasca, dar si din Moldova, Transilvania sau de la Locurile Sfinte. Cea mai cunoscuta ctitorie a lui este Manastirea Hurezi, din judetul Valcea, unde si-a pregatit si locul de vesnica odihna. Domnia lui, 1688-1714, a fost marcata de multe realizari pe plan cultural si spiritual.

In anul 1714, in apropierea Sfintelor Pasti, dupa aproape 25 de ani de domnie, Voievodul Constantin Brancoveanu a fost chemat la Istanbul, cerandu-i-se sa se lepede de credinta crestina si sa adere la islamism. Refuzand, in ziua de praznuire de catre Biserica Ortodoxa Romana a Adormirii Maicii Domnului, la data de 15 august 1714 a fost condamnat la moarte prin taierea capului cu sabia, impreuna cu cei patru fii – Constantin, Radu, Stefan, Matei – si sfetnicul Ianache. Trupurile martirilor au fost aruncate in mare, insa niste crestini evlaviosi le-au scos si le-au ingropat in Insula Halki, in apropiere de Constantinopol. Osemintele pamantesti ale voievodului martir au fost aduse in tara in anul 1720 de catre doamna Maria, sotia sa, si ingropate in Biserica Sfantul Gheorghe Vechi din Bucuresti unde se afla pana astazi.

In anul 1992, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a hotarat canonizarea celor 6 martiri romani, stabilindu-se ca sa fie praznuiti in fiecare an la data de 16 august.

Pe data de 16 august 2004 se implinesc 290 de ani de la martiriul Sfintilor Martiri Brancoveni: Constantin Voda cu cei patru fii: Constantin, Stefan, Radu, Matei si sfetnicul Ianache.

Comentarii Facebook


Știri recente