Biserica Ortodoxa pomeneste astazi pe Sfintii Mucenici Epictet si Astion

Sfantul Epictet era originar din Asia Mica, a trait in vremea lui Diocletian si era preot crestin. S-a stabilit in apropierea cetatii Halmyris din Dobrogea, in apropierea Dunarii, impreuna cu tanarul Astion, care era nepot al senatorului roman pagan Iulian. Ascultandu-l pe Epictet, Astion s-a convertit la crestinism si impreuna savarseau multe minuni printre locuitorii acelui tinut. Au fost denuntati ca practica vrajitoria si nevoind ei sa se lepede de Hristos, au fost chinuiti si apoi decapitati la 8 iulie 290. Sfintii Mucenici Epictet si Astion sunt cei mai vechi martiri crestini cunoscuti pe aceste meleaguri, moastele lor fiind recent descoperite in urma sapaturilor arheologice efectuate in vechea cetate Halmyris.

Anul acesta, sfintele moaste sunt cinstite in ziua si preziua praznuirii lor, 7-8 iulie 2003, printr-o serie de manifestari religioase:

7 iulie – ora 14.00: de la Catedrala Arhiepiscopala s-a pornit intr-o procesiune condusa de Inalt Prea Sfintitul Teodosie, Arhiepiscop al Tomisului, impreuna cu un sobor de arhierei, preoti si diaconi, spre Tulcea;

– ora 16.00: raclele cu moastele Sfintilor Epictet si Astion au fost intampinate la intrarea in Tulcea. De aici, credinciosii au insotit moastele pana la Biserica Buna Vestire unde a avut loc, incepand cu ora 17.00 slujba de Priveghere.

8 iulie – ora 00.00: un sobor de preoti au savarsi Sfanta Liturghie si Sfantu Maslu;

– ora 08.00: sfintele moaste vor fi conduse de la Biserica Buna Vestire din Tulcea la Halmyris (zona Dunavat), locul in care au fost descoperite;

– ora 09.00: se va oficia Sfanta Liturghie de catre un sobor de arhierei si preoti in frunte cu Inalt Prea Sfintitul Teodosie, Arhiepiscop al Tomisului.

Comentarii Facebook


Știri recente