Sfantul Ioan era originar din Tara Romaneasca si a trait in secolul al XVII-lea. In urma unei revolte a voievodului valah Mihnea al III-lea impotriva stapanirii otomane, turcii au venit in tara pentru a-l pedepsi pe domnitorul razvratit si au luat multi ostateci printre care si pe Ioan, care avea mai putin de 15 ani. A fost dus la Constantinopol si predat unei vaduve care l-a tinut un timp ca rob in casa ei. Refuzand intentiile pacatoase ale acesteia, Ioan a fost inchis in inchisoare, unde a suferit multe chinuri. Nu s-a lepadat de credinta crestina, desi primise invitatia sa adere la mahomedanism, drept pentru care a fost spanzurat in ziua de 12 mai 1662, trupul fiindu-i taiat bucati si aruncat in apele Bosforului. Martiriul lui i-a impresionat pe cei care au asistat la evenimente, iar unul dintre acestia, invatatul grec Ioan Cariofil, i-a scris viata si patimirile.
„Am mai avut domnitori mari, dar niciunul ca el”: Sfântul Constantin Brâncoveanu, cinstit în Capitală
Martiriul Sfântului Constantin Brâncoveanu reprezintă una dintre cele mai frumoase pagini de istorie din marea carte a românilor, a spus Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul luni, la Biserica „Sfântul Gheorghe”-Nou din Capitală. „Am mai avut domnitori…
Mănăstirea Văratec: Hramul a deschis manifestările care marchează 210 ani de la sfințirea bisericii mari
Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a oficiat luni Sfânta Liturghie la hramul Mănăstirii Văratec. Ierarhul a anunțat debutul manifestărilor dedicate marcării a 210 ani de la sfințirea bisericii mari a acestui sfânt așezământ ctitorit de Stareța Olimpiada…
În imagini: Sf. Martiri Brâncoveni, cinstiți la Biserica Sf. Gheorghe Nou
Sfinții Martiri Brâncoveni au fost cinstiți marți, 16 august, la Biserica Sf. Gheorghe Nou, de la kilometrul zero al Capitalei. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.…
Încă 400 de tineri vor beneficia de programul de tabere al Episcopiei Caransebeșului
Programul de tabere derulat de Episcopia Caransebeșului împreună cu Asociația Tinerilor Ortodocși Români (ATOR) Banatul de Munte este la a doua etapă a ediției 2022. De data aceasta vor participa aproximativ 400 de copii și…
Mitropolitul Petru a vizitat Mănăstirea Hadâmbu. Starețul, numit „Ambasador al Ortodoxiei și românismului în Basarabia”
Mitropolitul Petru al Basarabiei a vizitat Mănăstirea Hadâmbu din județul Iași, unde a slujit de Adormirea Maicii Domnului. La finalul slujbei, ierarhul și-a exprimat recunoștința față de susținerea oferită de starețul mănăstirii Mitropoliei Basarabiei și…