Biserica Ortodoxa pomeneste astazi pe Sfantul Ioan cel Nou de la Suceava

Sfantul Ioan s-a nascut in jurul anului 1300 in localitatea Trapezunt (astazi din Turcia), si avea meseria de negustor. La varsta de 30 de ani a fost martirizat in Cetatea Alba, din Peninsula Kerson, de la Marea Neagra, pentru ca n-a acceptat sa se lepede de credinta crestina. Moastele sale au fost aduse in Moldova de voievodul Alexandru cel Bun in anul 1415 si depuse la biserica Mirauti din Suceava, unde au stat pana in anul 1589, cand au fost mutate in noua catedrala mitropolitana din oras. In 1686 moastele Sfantului au fost luate in Polonia de mitropolitul Dosoftei al Moldovei, fiind readuse in tara de catre episcopul Dosoftei Herescu de Radauti in 1783.

Actualmente, moastele se afla la Manastirea Sfantul Ioan cel Nou din Suceava unde la 24 iunie se va organiza unul dintre cele mai importante pelerinaje din Moldova.

Mai multe informatii despre manifestarile de la Suceava prilejuite de sarbatoarea Sfantului Ioan cel Nou de la Suceava ne-a oferit Parintele Buta, care a spus printre altele: ‘Astazi la Catedrala Episcopala Sfantul Ioan cel Nou din Suceava s-a oficiat Sfanta Liturghie de catre un sobor de preoti si diaconi in frunte cu Inalt Prea Sfintitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor, care a tinut si un cuvant de invatatura in care a aratat insemnatatea deosebita pe care o are Sfantul Ioan cel Nou atat pentru Suceava, cat si pentru intreaga Moldova, fiind un mare dar de la Dumnezeu pentru toti crestinii din Moldova, din Romania si de pretutindeni.’

In Iasi singura biserica purtand hramul Sfantului Ioan cel Nou, de pe Strada Nicorita, a fost construita in anul 1626.

(Radio Trinitas)

Comentarii Facebook


Știri recente