Biserica Ortodoxa pomeneste astazi pe Sfantul Grigorie Decapolitul

Sfantul Grigorie s-a nascut in cetatea Irinopolis din tinutul Decapole, de unde si numele de Decapolitul, prin anii 780-790, pe vremea imparatului bizantin Leon Armeanul, atunci cand Biserica era zguduita de erezia luptatorilor impotriva sfintelor icoane, la care era partas insusi imparatul.

Tatal sau se numea Serghie, iar mama sa Maria. Inca de copil a iubit invatatura si felul de vietuire al monahilor.

A intrat de timpuriu in monahism si a vietuit prin mai multe manastiri din imprejurimi. A petrecut 14 ani intr-o manastire sporind in virtutile crestinesti, dupa care s-a decis sa mearga din loc in loc pentru a invata poporul sa nu imbratiseze credinta eretica. A savarsit minuni inca din viata sa, precum si dupa trecerea sa la cele vesnice in anul 842 la Constantinopol, incheindu-si astfel alergarea in folosul dreptei credinte si a aproapelui. Mai inainte vietuise intr-o manastire din Muntele Olimp. Trupul sau a fost gasit neputrezit si izvorand bunamireasma, fiind pastrat in manastirea in care trecuse la Domnul.

In ultimii ani ai secolului al XV-lea, Banul Barbu Craioveanu, un descendent al Basarabilor, a adus, cu multa cheltuiala, moastele Sfantului Grigorie Decapolitul si le-a asezat in biserica Manastirii Bistrita, judetul Valcea, pe care insusi o rezidise din temelii. Astfel, Manastirea Bistrita a devenit pelerinaj al multimilor de romani care isi aflau si isi afla in continuare ajutor in suferinte prin mijlocirea Sfantului Grigorie Decapolitul. De atunci pana astazi, moastele Safntului Grigorie Decapolitul se afla acolo, izvorand mireasma preafrumoasa si dand tamaduiri pentru tot felul de boli, la cei ce alearga cu credinta catre ele.

Comentarii Facebook


Știri recente