Biserica ortodoxa pomeneste astazi pe Sfantul Apostol si Evanghelist Ioan

Sf. Ioan era unul dintre fiii pescarului Zevedei si inainte de a fi apostol al lui Iisus, a fost ucenic al Sfantului Ioan Botezatorul. Potrivit traditiei, el este cel mai tanar dintre apostoli, iar pentru sinceritatea si curatia Lui a fost apreciat in mod deosebit de Mantuitorul Hristos. Alaturi de fratele sau Iacov, si de Petru, Ioan a fost de fata la Schimbarea la Fata a Domnului pe muntele Tabor, la Invierea fiicei lui Iair si a fost alaturi de Iisus in suferinta Sa din gradina Ghetsimani. Inainte de moarte, Iisus i-a incredintat-o lui Ioan pe Sfanta Fecioara Maria pentru a purta grija de ea. In timpul persecutiei lui Domitian, Sfantul Ioan a fost exilat in insula Patmos din Marea Egeea, unde a scris Apocalipsa. Sub scurta domnie a imparatului Nerva, Ioan se intoarce la Efes, unde hirotoneste episcopi si preoti. Apostolul Ioan, numit si Teologul, a murit in timpul domniei imparatului roman Traian.

In Judetul Iasi, Manastirea Vladiceni are hramul Sf Apostol si Evanghelist Ioan. Manastirea este construita pe locul numit Poiana Vladicai situat la marginea Iasilor. Potrivit traditiei, domnitorul Alexandru cel Bun si Mitropolitul Iosif I Musat au intampinat in acest loc, in anul 1415, alaiul care ducea moastele Sf. Mucenic Ioan cel Nou catre Suceava, capitala de atunci a Tarii Moldovei. moaste ce se afla si astazi la Manastirea ce poarta numele Sfantului.

Prima biserica a schitului Vladiceni a fost inaltata in anul 1910, spre cinstirea Sf Apostol si Evanghelist Ioan, dar a ars opt ani mai tarziu. O a doua biserica, ridicata intre anii 1923-1928, a fost daramata in anii regimului comunist. Actuala biserica, zidita intre anii 1994-1999, a fost sfintita de IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei in ziua de 23 mai 1999.

Comentarii Facebook


Știri recente