Biserica Ortodoxa pomeneste astazi pe Sf. Mare Mucenita Varvara si pe Cuv. Ioan Damaschin

Sfanta Mare Mucenita Varvara, ocrotitoarea minerilor, a trait in timpul imparatului Maximian, la Heliopolis. A fost fiica unui pagan care a vrut sa o omoare, deoarece si-a marturisit credinta in Mantuitorul nostru Iisus Hristos. A fost chinuita in multe feluri si, in sfarsit, ucisa cu sabia de tatal ei. Traditia spune ca dupa ce a ucis-o, tatal ei a fost lovit de trasnet pe cand cobora din munte si a murit. Despre importanta cinstirii Sf. Varvara ne-a vorbit IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei: ‘Sf. Mare Mucenita Varvara ne aminteste de toti copiii care sufera din partea parintilor necredinciosi sau rai care, in loc sa-i ajute sa creasca in credinta, ii impiedica sa fie credinciosi sau nu le ofera educatia crestina suficienta si necesara pentru ca ei sa devina iubitori de Dumnezeu’.

Despre importanta cinstirii Sf. Varvara ne-a vorbit si PS Iustin, arhiereu vicar al Episcopiei Maramuresului si Satmarului: ‘Sfanta Varvara, ocrotitoarea minerilor, este cea care, asa cum ea s-a salvat in crapatura unei stanci, ii salveaza, ii ajuta, ii ocroteste pe toti cei ce intra in adancurile pamantului si-i scoate la lumina vii, intregi si sanatosi. Pe cei ce isi pun nadejdea in ea si in rugaciunile si ocrotirea ei, poate nu sunt atat cei care nu-si pun nadejdea in ea, dar a avea ocrotirea unei sfinte atat de marturisitoare si atat de plina de putere duhovniceasca este un lucru deosebit, si rugam pe Sfanta Varvara sa ocroteasca nu numai minerii din aceasta eparhie si din acest colt de tara, ci si din toata tara si munca lor sa fie rasplatita si binecuvantata, ca sa le prisosesaca si sa le ajunga familiilor lor si sa poata fi de folos si semenilor pe care Dumnezeu ii scoate in cale si in intampinare’.

Biserica Ortodoxa pomeneste astazi si pe Cuv. Ioan damaschin. IPS Parinte Mitropolit Daniel ne-a vorbit si despre Sfantul Ioan Damaschin pomenit astazi in calendarul crestin ortodox: ‘Tot astazi facem pomenirea Sf. Ioan Damaschin care a trait in prima jumatate a secolului al VIII-lea. A murit la anul 749 si avem o multime de cantari liturgice in cultul nostru ortodox si o multime de scrieri despre viata duhovniceasca, dar mai ales despre credinta ortodoxa. Avem de la el o ‘Dogmatica’ deosebit de frumoasa si adanca in intelesurile duhovnicesti ale dumnezeiestilor dogme. De asemenea, avem de la el un tratat de aparare a icoanelor impotriva ereziei iconoclaste care interzicea cinstirea sfintelor icoane’.

Comentarii Facebook


Știri recente