Biserica Ortodoxa pomeneste astazi pe Sf. Cuvioasa Teodora de la Sihla

Sfanta Teodora s-a nascut la jumatatea sec. al XVII-lea in satul Vanatori-Neamt. A fost casatorita cu un tanar evlavios, dar neavand copii amandoi au decis sa se calugareasca: Sfanta Teodora a intrat in Schitul Varzaresti-Vrancea, iar sotul ei in Schitul Poiana Marului, primind numele de Eliodor. Datorita incursiunilor turcesti, Sfanta Teodora s-a retras in Muntii Buzaului, impreuna cu stareta sa, Paisia, iar dupa moartea acesteia a sihastrit in partile Schitului Sihla din jud. Neamt. Inainte de moarte, a fost descoperita in chip minunat de cativa calugari de la Manastirea Sihastria, care i-au si ingropat trupul in pestera unde a trait. In anul 1830 domnitorul Mihail Sturza, care a reinnoit Schitul Sihla, a asezat moastele ei in racla si le-a depus in biserica schitului spre inchinare, iar mai apoi in ctitoria sa din satul Miclauseni, Iasi. In anul 1852 au fost duse in Manastirea Pecersca din Kiev si asezate intr-o racla pe care scrie: ?Sfanta Teodora din Carpati?.

Dupa canonizarea oficiala din anul 1992, cultul ei a sporit si mai mult, prin pelerinajele la pestera Sfintei Teodora de langa Schitul Sihla, sau prin construirea de biserici in cinstea ei.

In municipiul Iasi, Sfanta Cuvioasa Teodora este si cel de-al doilea hram al bisericii ?Adormirea Maicii Domnului? din cartierul Galata.

Comentarii Facebook


Știri recente

Concursul Toacă și ie moldovenească: În imagini

La schitul „Sfântul Cuvios Eftimie cel Mare” din orașul Târgu Ocna, s-a desfășurat, marți, cea de-a șaptea ediție a Concursului „Toacă și ie moldovenească”. Evenimentul, organizat pe Protopopiatul Onești, a debutat cu oficierea Sfintei Liturghii.…