Biserica Ortodoxă pomenește astăzi, 24 iunie, Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul și Înaintemergătorul Domnului

Sfântul Ioan Botezătorul a fost ultimul mare profet al Vechiului Testament, iar misiunea lui a fost aceea de a pregăti poporul iudeu pentru venirea Mântuitorului Iisus Hristos, pe Care L-a și botezat în râul Iordan. În predicile sale, Sfântul Ioan Botezătorul îndemna la pocăință, la instaurarea dreptății, cinstei și corectitudinii și la îndreptarea moravurilor. Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul – mărturisit de Hristos ca mai mare decât toți cei născuți din femeie (Matei 11, 11), încheie lungul șir al profeților Vechiului Testament. Ioan s-a născut din făgăduința sfântă, fiind fiul arhiereului Zaharia și al cuvioasei Elisabeta, ruda Maicii Domnului.

Elisabeta fiind stearpă și înaintată în vârstă, Dumnezeu s-a îndurat de rugăciunile ei și ale soțului ei, dăruindu-le un prunc minunat, a cărui naștere s-a vestit prin Arhanghelul Gavriil, cel ce va binevesti și nașterea Mântuitorului, Sfântei Fecioare Maria. Creștinătatea îl cinstește pe Sfântul Ioan, „Îngerul Pustiei”, ca pe cel ce a deschis calea Domnului și a mers mai înainte la iad, ca să binevestească învierea. Iar o dată cu el îi cinstește și pe fericiții săi părinți, care au împlinit toată dreptatea Legii celei Vechi, din care Legea cea Nouă a crescut ca o plinire dumnezeiască și ca o arvună a Ierusalimului ceresc.

Cu acest prilej, sute de credincioși au participat la sfânta liturghie arhierească oficiată la biserica Sf Spiridon Nou din capitală. Slujba a fost săvârșită de Preasfințitul Ciprian Câmpineanul,episcop vicar patriarhal.

Comentarii Facebook


Știri recente

Pr. Ionuț Tutea: A fi alături de vârstnici nu este doar o obligație, ci un mod de a ne desăvârși existența în comunitate

Părintele Ionuț Tutea, consilier eparhial la Sectorul Social-Filantropic și Misionar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a fost sâmbătă invitatul online al Asociației Femeilor Ortodoxe din Mitropolia celor două Americi (AROLA). Coordonatorul activității filantropice din eparhia Bucureștilor a…