Biserica Ortodoxa o praznuieste astazi pe Sfanta Mare Mucenita Varvara.

In Calendarul crestin ortodox este pomenita astazi Sfanta Mare Mucenita Varvara, ocrotitoarea Minerilor.

Sfanta Mucenita Varvara a trait in timpul imparatului Maximian, la Heliopolis. A fost fiica unui pagan care a vrut sa o omoare deoarece si-a marturisit credinta in Mantuitorul nostru Iisus Hristos. A fost chinuita in multe feluri si in sfarsit a fost ucisa cu sabia de tatal ei.

Traditia spune ca dupa ce a ucis-o, tatal ei a fost lovit de trasnet pe cand cobora din munte si a murit.

Despre importanta cinstirii Sfintei Mare Mucenite Varvara ne-a vorbit Prea Sfintitul Iustin Sigheteanul – Arhiereu vicar al Episcopiei Maramuresului si Satmarului: ‘Sfanta Varvara – ocrotitoarea minerilor este cea care, asa cum ea s-a salvat in crapatura unei stanci, ii ajuta, ii salveaza si ii ocroteste pe toti cei care intra in adancurile pamantului si cea care ii scoate la lumina vii, intregi si sanatosi. Pe cei ce isi pun nadejdea in ea si in rugaciunile si ocrotirea ei, aceasta sfanta atat de marturisitoare si atat de plina de putere duhovniceasca ii ocroteste. Rugam pe Sfanta Varvara sa ocroteasca nu numai pe minerii din acest colt de tara si din aceasta eparhie, ci pe toti minerii, si munca lor sa fie rasplatita si binecuvantata si sa le prisoseasca si sa le ajunga familiilor lor si sa poata sa fie de folos si semenilor pe ca Dumnezeu ii scoate in cale si in intampinare.’

Printre lacasurile care au ca ocrotitoare pe Sfanta Mare Mucenita Varvara mentionam Biserica Botesti din Capitala si Biserica ‘Sfanta Varvara’ din Tg. Ocna.

Comentarii Facebook


Știri recente