Biserica ortodoxa inchinata cinstirii jertfei soldatilor romani in Cehia si Slovacia

In perioada 12 – 15 iulie a.c., Prea Fericitul Parinte Patriarh Teoctist, insotit de o delegatie a Bisericii Ortodoxe Romane, efectueaza o vizita frateasca la Praga, la invitatia Prea Fericitului Parinte Chrystofor, Arhiepiscop Ortodox de Praga si Mitropolit al Tinuturilor Cehiei si Slovaciei.

In ziua de 14 iulie a.c., Prea Fericitul Parinte Patriarh Teoctist si Prea Fericitului Parinte Chrystofor, Arhiepiscop Ortodox de Praga si Mitropolit al Tinuturilor Cehiei si Slovaciei, cei doi Intaistatatori au pus piatra de temelie a bisericii cu hramul ‘Sf. Mc. Valentin’ din localitatea Most (aprox. 100 km de Praga), ce va fi ridicata in memoria celor 15.000 de soldati romani care si-au pierdut viata si celor 55.000 care au fost raniti sau au fost dati disparuti in luptele pentru eliberarea unor localitati cehe si slovace, in timpul celui de-al doilea razboi mondial, implinindu-se astfel o mai veche dorinta de cinstire a acestora, informeaza Biroul de Presa al Patriarhiei Romane.

In cuvantul adresat celor prezenti la slujba oficiata cu prilejul punerii pietrei de temelie a acestei biserici, Prea Fericitul Parinte Teoctist a subliniat faptul ca „ridicarea acestui lacas de cult este o punte care ne leaga de inaintasii nostri ce s-au jertfit pentru libertate si pace in Europa. Acest moment reactualizeaza prietenia traditionala dintre Bisericile si popoarele noastre, act cu atat mai semnificativ cu cat tarile noastre sunt parte integranta a Uniunii Europene. Astfel, Uniunea Europeana se poate impartasi din duhul ortodoxiei si a crestinismului rasaritean in general, acesta constituind, de fapt, aportul principal pe care Romania il aduce Europei in aceste momente”.

Prea Fericirea Sa a tinut sa multumeasca primarului Vladimir Vozka si Consiliului primariei din Most care au acordat terenul in vederea construirii acestui locas de cult in vechiul centru istoric al orasului – in care se aflau mai multe biserici crestine – demolat de autoritatile comuniste.

La randul sau, Prea Fericitul Parinte Chrystofor, Arhiepiscop Ortodox de Praga si Mitropolit al Tinuturilor Cehiei si Slovaciei, a apreciat deschiderea manifestata de Biserica Ortodoxa Romana si, in primul rand, a Prea Fericitului Parinte Patriarh Teoctist care a raspuns invitatiei de a efectua aceasta vizita frateasca – prima vizita oficiala a unei Biserici Ortodoxe surori de la instalarea sa (28 mai 2007). In egala masura, el a apreciat si initiativa plina de semnificatii a Bisericii Ortodoxe Romane de a construi acest locas de cult, act important care uneste cele doua popoare.

Primarul orasului Most, Vladimir Vozka, a tinut sa sublinieze gestul plin de semnificatii intreprins de Biserica Ortodoxa Romana de a construi o biserica intr-o zona zbuciumata de-a lungul timpului, in care s-au produs dezradacinari de populatie si in care exista o saracire spirituala din cauza demolarilor de biserici care au avut loc. Totodata, el si-a exprimat speranta ca, prin reinduhovnicirea acestor meleaguri, orasul isi va recapata viata sa normala.

La ceremonialul religios au mai participat reprezentantii autoritatilor locale si ai altor culte crestine, ai Ambasadei Romaniei la Praga, precum si membri ai comunitatilor romanesti din Cehia si Slovacia.

Comentarii Facebook


Știri recente