Biserica Ortodoxă îl va sărbători mâine pe Sfântul Grigorie Dascălu, Mitropolitul Țării Românești

Mâine, 22 iunie, Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Ierarh Grigorie Dascălu, Mitropolitul Țării Românești. Născut la București, în anul 1765, Grigorie Dascălu a fost Mitropolit al Țării Românești între anii 1823-1834. Ca arhipăstor, acesta a desfășurat o neobosită activitate pastoral-misionară și social-culturală, numind ierarhi în scaunele episcopale de la Argeș, Râmnic și Buzău și întemeind școli teologice în fiecare dintre aceste centre eparhiale, informează TRINITAS TV.

Sfântul Ierarh Grigorie s-a îngrijit, în mod special, și de restaurarea catedralei mitropolitane din București, precum și de traducerea și tipărirea în limba română a Vieților Sfinților, pe care le considera atât de folositoare pentru formarea duhovnicească și luminarea sufletelor credincioșilor.

Activitatea Sfântului Ierarh Grigorie Dascălu în scaunul de Mitropolit al Țării Românești a fost întreruptă de Administrația rusă instaurată în Principatele române, fiind exilat timp de peste patru ani la Chișinău, Buzău și Căldărușani.

Pentru viața și activitatea sa, în octombrie 2005, la propunerea Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Munteniei și Dobrogei, Mitropolitul Grigorie Dascălu al Țării Românești a fost canonizat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Racla cu moaștele Sfântului Ierarh se află spre cinstire în Biserica Mănăstirii Căldărușani.

Comentarii Facebook


Știri recente