Biserica Ortodoxă îl sărbătorește pe Sfântul Cuvios Maxim Mărturisitorul

Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe 21 ianuarie, pe Sfântul Cuvios Maxim Mărturisitorul. S-a născut în anul 580, la Constantinopol și a intrat în monahism la Mănăstirea Chrysopolis, unde mai târziu a devenit egumen. Pe parcursul vieții a scris mai multe lucrări, prin care a combătut ereziile vremii. A trecut la Domnul în anul 662 și a fost îngropat în Mănăstirea Sfântului Arsenie, după mai mulți ani de persecuție religioasă.

Sfântul Cuvios Maxim Mărturisitorul a fost un stâlp al Bisericii Ortodoxe și unul dintre cei mai profunzi părinți scriitori. Despre învățăturile prezente în opera Sfântului Maxim a oferit mai multe informații pentru Radio TRINITAS, părintele profesor Emanoil Băbuș, Prodecanul Facultății de Teologie „Justinian Patriarhul” din București: „Putem desprinde din scrierile sale că totul începe de la Dumnezeu și se săvârșește în Dumnezeu. Sfântul Maxim formulează soluții magistrale care vor fi folosite la Sinodul al VI-lea Ecumenic, în materie de hristologie, analizând și definind cu precizie cele două firi, voințe și lucrări ale Mântuitorului Iisus Hristos. De asemenea, dezvoltă teoria rațiunii lucrurilor, a energiilor divine și a cunoașterii mistice și a îndumnezeirii”.

În mod deosebit, Sfântul Maxim Mărturisitorul va fi sărbătorit în Parohia Munteni-Copou din Iași. Parohia a fost înființată în luna decembrie 2006, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

În fiecare an, la 13 august, în Biserica Ortodoxă se face pomenirea mutării moaștelor Cuviosului Maxim Mărturisitorul, informează TRINITAS TV.

Comentarii Facebook


Știri recente