De origine trac, imparatul Iustinian a condus timp de 38 de ani, in perioada 527-565, Imperiul Bizantin, a convocat Sinodul al V-lea Ecumenic de la Constantinopol, din 553, si a sprijinit construirea Catedralei ‘Sfanta Sofia’ din Constantinopol, fiind unul dintre cei mai de seama imparati ai Imperiului Bizantin. Despre acest imparat putem spune ca a fost mare ctitor de biserici, a fost un mare reformator al dreptului bizantin de pana la el, a fost un mare teolog al Bisericii Universale si a avut legatura prin reformele sale si cu teritoriile noastre. De asemenea, a fost un mare traitor, recunoscut pentru sfintenia vietii, fiind un mare postitor si un mare rugator, dupa cum si un mare iubitor al Bisericii.
Pr. Alexandru Baltagă va fi canonizat. A pierit în lagăr la 80 de ani pentru că votase Unirea Basarabiei cu România
Părintele Alexandru Baltagă a fost singurul cleric din Sfatul Țării când s-a votat unirea Basarabiei cu România. Când Uniunea Sovietică a ocupat Basarabia, a fost deportat într-un lagăr din Kazan, azi capitala Tatarstanului. Clericul recunoscuse…
A fi pro-viață înseamnă a fi pro-Hristos: Școala de vară „Viitorul este pro-viață” continuă cu modulul pentru studenți
Unul din cei 19 participanți la modulul pentru studenți al Școlii de vară „Viitorul este pro-viață” a declarat că a fi pro-viață înseamnă a fi pro-Hristos. Anul acesta, programul este organizat pentru prima dată cu…
Situația din satele colindate de noi este mai dură decât ne-o arată știrile: Organizator Tabăra din pridvorul satului
Responsabilul Taberei din pridvorul satului a transmis pentru Basilica.ro, la jumătatea proiectului, câteva impresii cu care a rămas luând contact cu viața tinerilor de la sate. „Sute de zile de tabere, mii de kilometri parcurși,…
PS Macarie în satul natal: Maica Domnului ne acoperă cu acoperământul ei cel luminos și tămăduitor
Preasfințitul Părinte Macarie a slujit duminică la biserica din satul natal, Spermezeu, jud. Bistrița-Năsăud. Episcopul Europei de Nord le-a vorbit credincioșilor despre nevoia românilor de pretutindeni de a se reîntâlni mereu acasă și despre ajutorul…
Episcopul Covasnei și Harghitei: Iisus Hristos este Pâinea Vieții. El ne hrănește aici, pentru dincolo
Preasfințitul Părinte Andrei a vorbit duminică la Catedrala din Miercurea Ciuc despre simbolistica înmulțirii pâinilor și a peștilor, făcând o paralelă la Împărtășirea cu Trupul și Sângele lui Hristos. Ierarhul a menționat că minunea săvârșită…