Biserica Ortodoxă îl sărbătorește mâine pe Sfântul Ierarh Grigorie Dascălu

Biserica Ortodoxă Română îl sărbătorește mâine, 22 iunie, pe Sfântul Ierarh Grigorie Dascălu, Mitropolitul Țării Românești. Născut în 1765, Sfântul Ierarh a intrat în monahism la Mănăstirea Neamț și a fost ucenicul Sfântului Paisie Velicicovschi.

Mai multe amănunte despre Sfântul Ierarh Grigorie Dascălu, a oferit pentru Radio TRINITAS, părintele Florin Șerbănescu, consilier în cadrul Sectorului patrimoniu cultural al Patriarhiei Române: „Mitropolitul Grigorie Dascălu s-a născut în 1765. A fost un bucureștean care a urmat timp de 12 ani Școala de la Sfântul Sava, devenind un bun cunoscător al limbilor clasice. În școală s-a împrietenit cu călugări de la Mănăstirea Neamț. În 1790 a ajuns la Neamț, acolo fiind rânduit de starețul Paisie Velicicovschi să traducă din cărțile sfinte, a fost rânduit să fie hirotonit ierodiacon și toată activitatea sa din acela moment până la 1823 când a fost ridicat în scaunul de Mitropolit, dar și după aceea, până la moarte, a avut și a menținut această ascultare de a traduce din cărțile sfinte”.

În 1823, Sfântul Grigorie este ridicat la rangul de Mitropolit al țării Românești, direct din treapta de ierodiacon, treaptă în care slujea, pe atunci, la Mănăstirea Căldărușani.

„Păstorirea sa a fost până în 1834 cu o perioadă de câțiva ani, între 1829-1833, când împrejurările ocupației rusești de atunci au făcut ca el să fie trimis în surghiun la Chișinău, la Buzău și la Căldărușani, până să revină în scaun numai cu câteva luni înaintea morții sale. În răstimpul acesta, de câțiva ani ai păstoririi sale, a fost suficient pentru a lăsa o amintire de neșters a unui mare cărturar, organizator și un foarte mare filantrop”, a mai spus părintele Florin Șerbănescu.

Canonizarea Sfântului Ierarh Grigorie Dascălu a fost proclamată, pe 21 mai 2006, de ziua hramului catedralei patriarhale din București, Sfinții Împărați Constantin și Elena. Potrivit hotărârii din 2005 a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, data de pomenire a fost stabilită pentru 22 iunie, ziua trecerii Sfântului la cele veșnice.

Comentarii Facebook


Știri recente