Biserica Ortodoxa il praznuieste astazi pe Sfantul Apostol Andrei, Apostolul romanilor.

Sfantul Apostol Andrei a fost primul dintre ucenicii Mantuitorului chemati la apostolat, alaturi de Sfantul Ioan Evanghelistul.

Originar din Betsaida Galileii, Sfantul Apostol Andrei l-a insotit pe Mantuitorul Iisus Hristos pe parcursul activitatii sale pamantesti fiind martor la minunile pe care le-a savarsit. De asemenea, Sfantul Apostol Andrei a fost martor la aratarile de dupa Inviere ale Domnului si la Inaltarea Sa la cer.

Sfantul Andrei era fratele Sfantului Apostol Petru. Mai multe detalii am aflat de la d-l Academician Emilian Popescu – profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxa ‘Dumitru Staniloae’ din Iasi: ‘Unul dintre aceste momente care ne sunt relatate de Noul Testament este atunci cand Mantuitorul a facut minunea inmultirii painilor si a celor doi pesti, cand a hranit cele 5.000 de persoane care se aflau in jurul Mantuitorului ascultand invatatura Lui. Sfantul Andrei I-a spus Mantuitorului Iisus Hristos ca exista un baiat care are 5 paini de orz si 2 pesti. Mantuitorul i-a spus: ‘Aduceti-le la Mine.’ si le-a binecuvantat. Din aceasta hrana s-au hranit multime de oameni. Un alt moment care ne este relatat ca a participat Sfantul Apostol Andrei este acela cand au vizitat odata Templul din Ierusalim si Apostolii I-au spus Mantuitorului: ‘Iata, ce pietre, Invatatorule!’. Atunci, Mantuitorul le-a spus: ‘Nu va ramane piatra pe piatra.’, prevestind daramarea Ierusalimului, dupa care a vorbit despre evenimentele premergatoare sfarsitului lumii.’

Sfantul Apostol Andrei este cel care a predicat Evanghelia Mantuitorului in Provincia romana Scitia Mica – Dobrogea de astazi. Sfantul Apostol Andrei a respandit crestinismul si celor de dincoace de Dunare drept pentru care este numit ‘apostolul si octotitorul romanilor’. Despre contextul in care Sfantul Apostol Andrei a vestit Cuvantul Domnului pe teritoriul tarii noastre ne-a vorbit de asemenea d-l Academician Emilian Popescu: ‘Atunci cand s-a facut repartizarea spre misiune a Apostolilor, lucru intamplat la Sinodul Apostolic din anul 50, Sfantului Apostol Andrei i-a cazut intre alte teritorii si teritoriul Romaniei de astazi. Sfantul Andrei a venit aici si a adus invatatura crestina, a intemeiat comunitati bisericesti si a lasat conducatori spirituali, dupa care a mers in alte locuri unde a propovaduit aceeasi credinta a Mantuitorului Iisus Hristos. Deci, Sfantul Apostol Andrei este un sfant mai apropiat romanilor, asa cum un parinte este apropiat copiilor lui. Din ultimii ani, cand ziua lui a fost inscrisa in Calendar cu cruce rosie, Sfantul Apostol Andrei se bucura la noi de o mare pretuire si tot mai multe persoane iau numele lui, fie de barbat, fie de femeie.’

Moastele Sfantului Apostol Andrei sunt pastrate in Catedrala Mitropolitana din Patras – Grecia. In anul 1996, capul Sfantului Apostol Andrei a fost adus in pelerinaj la Iasi.

Comentarii Facebook


Știri recente