Biserica Ortodoxa il praznuieste astazi pe Sf. Sfintit Mucenic Ignatie Teoforul

Fost episcop al cetatii Antiohia din Siria, Sf. Ignatie se afla printre cei mai importanti slujitori ai Bisericii. El a fost martirizat la Roma, in anul 107. Amanunte despre viata Sf. Ierarh Ignatie ne-a oferit prof. univ. dr. Emilian Popescu de la Facultatea de Teologie Ortodoxa ‘Dumitru Staniloae’, din Iasi: ‘Sf. Ignatie face parte din primii Parinti ai Bisericii si care a fost si episcop intr-un oras foarte important al Rasaritului ortodox, si anume la Antiohia, al doilea sau al treilea oras al Imperiului de atunci. Inainte de el, la Antiohia, fusese episcop Sf. Ap. Petru, incat face parte din generatia care a cunoscut pe Apostoli sau chiar au fost ucenici ai Apostolilor. Deci, a fost episcop in acest oras si prin viata lui, prin tot ceea ce cunoastem despre el, s-a distins ca un mare ierarh al Bisericii, ca martir pentru Hristos si care si-a dat viata, fiind sfasiat de fiare in circul de la Roma, in anul 107’.

Sf. Ierarh Ignatie este cunoscut si pentru minunile pe care le savarsea si pentru cele 7 scrisori trimise comunitatilor crestine din Asia Mica. Din nou, cu detalii, prof. univ. dr. Emilian Popescu: ‘Sf. Ignatie este cunoscut si prin sapte scrisori pe care le-a scris comunitatilor crestine din Asia Mica, una dintre cele mai importante comunitati crestine, din orasele Smirna, Magnezia, Tralia si altele. O alta scrisoare a trimis-o la Roma, cu rugamintea de a nu interveni la autoritati ca sa fie iertat, fiindca el voia sa mearga cat mai repede langa Mantuitorul Iisus Hristos. De asemenea, o alta scrisoare a fost trimisa Sf. Policarp, episcopul Smirnei, o mare personalitate a veacurilor de inceput ale Crestinismului, care si el a fost ucenic al Sf. Apostol si Evanghelist Ioan. A avut, in afara de aceste scrisori si de viata exemplara pe care a dus-o, si darul de a face minuni. De aceea, el se semneaza in scrisorile sale cu acest epitet-‘Teoforul’-adica purtatorul de Dumnezeu si, in acelasi timp, facator de minuni, taumaturg’.

Prof. univ. dr. Emilian Popescu ne-a spus si ce semnificatii are numele Sfantului Ignatie: ‘Numele de Ignatie a fost pus in legatura cu un cuvant latin, ‘ihnis’, care inseamna ‘foc’. Cuvintele lui, ardoarea lui in apararea credintei l-au facut sa fie privit ca un foc nestins, un zel extraordinar de puternic pentru apararea credintei si a Mantuitorului Iisus Hristos. El a vorbit cu multa caldura de Mantuitorul Iisus Hristos, pe Care L-a aparat de tot ceea ce, la vremea respectiva, se spunea impotriva lui, de erezii, de denigratori etc’.

Comentarii Facebook


Știri recente