Biserica Ortodoxa il praznuieste astazi pe Cuviosul Antonie cel Mare

Originar din Egipt, Cuviosul Antonie a trait in secolele III- IV d. Hr. Sfantul pomenit astazi a facut parte dintr-o familie bogata, a daruit intreaga avere saracilor si apoi a intrat in monahism. Mai multe amanunte despre viata Sfantului Cuvios Antonie cel Mare ne-a oferit parintele arhimandrit Iustin Dragomir, staretul Manastirii Bogdana din judetul Suceava: ‘Sf. Antonie cel Mare s-a nascut in anul 250, in Egipt, intr-o familie destul de instarita. De mic a fost destul de istet, dar nu a mers la scoala dupa dorinta parintilor sai, in schimb a invatat traditiile satului sau, in general, si-l avem in istoria crestina, pentru ca el se retrage in jurul localitatii natale. La varsta de 35 de ani, el era deja unul din imbunatatitii localnici, incat se retrage in pustie, unde duce o viata mai aspra, in post si rugaciune. O data cu retragerea sa observam o mutatie a ucenicilor sai, a urmatorilor vietii Sf. Antonie cel Mare, in partea de sus a pustiei din Egipt, unde a pustnicit el. Stim ca el traieste pana la anul 356, murind la varsta de 105 ani’.

Parintele arhimandrit Iustin Dragomir ne-a spus si prin ce s-a remarcat Sf. Antonie cel Mare de-a lungul vietii: ‘Este un inceput al vietii de obste monahale, incat a participat cu viata lui aspra, cu postul, cu rugaciunea, cu invataturile sale, cu exemplul sau, iar dupa el a urmat multimea de calugari care erau in jurul lui. La 55 de ani, in pustia unde a pustnicit el, organizeaza prima comunitate monahala din Egipt, o comunitate destul de bogata din punct de vedere al numarului de calugari si al calitatii’.

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica Icoanei a fost sfințită | FOTO

Biserica Icoanei a fost resfințită duminică, 22 mai 2022, după ample lucrări de restaurare. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. La finalul slujbei, Preafericitul…